Забравете кучетата-роботи на Бостън Дайнамикс (Boston Dynamics): Микроботите на Пърду (Purdue) са истинския кошмар

microbot
микробот заснет на монета от един американски цент

На вниманието ни е една сравнително нова технология, наречена микробот (microbot), която се твърди, че наред с многото позитивни приложения може да има и значителен негативен ефект за човечеството, ако попадне в нежелани ръце.

Така, разбира се е с всяка една технология, дори с обикновения кухненски нож – можете да си отрежете парче сирене, за да си направите сандвич, но можете да го използвате и за нещо много неприятно и лошо…

Идеята е, че технологията сама по себе си не би трябвало да се определя като добра или лоша – как, от кого и с каква цел ще бъде използвана тя, вече е от фундаментално значение.

За какво става въпрос.

През миналата седмица компанията Boston Dynamics, показа видео, на което можете да видите техните BigDog роботи-кучета, помагащи си да преминат през затворена врата. BigDog е мобилен четирикрак модел робот, задвижван с газ. Прилагаме видеото от канала в YouTube на BostonDynamics.

Ако се интересувате от всички (показани официално) разработки на Boston Dynamics, ето линк към техния канал в YouTube.

Горното видео реално засенчи едно друго видео, което според запознати, би трябвало много повече да впечатли и ужаси широката аудитория. Става въпрос за микроботите (microbots) показани от училището по машинно инженерство към университета Пърду (Purdue), в щата Индиана САЩ.

За разлика от BigDogs, “микроскопичните роботи с магнитна ротация” на Перду или microTUMs, са изключително малки, измерващи се около 400 на 800 микрона – големината на пясъчно зърно.

Формовани като гири, малките машини са снабдени с магнитни капачки, позволяващи им да “падат” непрекъснато върху разнообразни терени, задвижвани от преместващо се магнитно поле.

Purdue’s “microscale magnetic tumbling robots”

В случай, че се чудите какво е по-страшно от големите роботи, които отварят врати, отговорът е микроботите, които могат да се търкалят под тях на цели рояци.

Където и да сте, тези малки ботове ще могат да пресекат вякакви бариери и разнообразни терени, за да достигнат до вас (и ДА, има и епизод на Black Mirror за това разнообразие от кошмари).

Може да се впечатлите още повече, разбирайки, че това проучване на Пърду, водено от Ченгао Би (Chenghao Bi) – завършил там, е публикувано в списанието Микромашини (Micromachines) и предлага инжектирането на тези микроботи в човешкото тяло…

Инженерите на Университета Пърду се надяват да използват ботовете като целеви вектор за доставка на лекарства, като биомедицинските полезни товари са опаковани в централния модул и са насочени към определено място в човешкото тяло, което ще позволи по-прецизно медицинско лечение.

“Предвиждаме тези роботи да се инжектират вътре в тялото на пациента, в сложни лепкави терени като тъканите”, казва във видеото съавторът на изследването Дейвид Каппелери, директор на лабораторията по мулти-мащабна роботика и автоматизация към Университета Пърду.

“Бихте могли да си представите, че тези роботи може би са в стомаха ви някъде [търкалящи се] до мястото, където трябва да бъдат.” Следва видеото с Дейвид Каппелери

Ползвани материали:

ВНИМАНИЕ: Чрез мненията на автора/авторите на статията и материалите, които са част от нея или са цитирани, посочени, свързани или коментирани, kreport.eu не изразява позиция и по никакъв начин не потвърждава или отрича изложената информация, единствено я намира за заслужаваща внимание!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, avarage: 5.00 out of 5)
Loading...

1 Comment

Коментирайте ако желаете...