Разговор с Илон Маск: Бъдещето, което строим – и пробиваме…

Уважаеми Дами и Господа,

На вниманието ви е един интересен видео материал с известния, на повечето хора предприемач, Илон Маск. Разговорът е проведен през м. Април, 2017 г. и е част от платформата TED. Без повече думи, материалът е под този текст. Първото видео е с монтирани български субтитри, а второто видео е директно от сайта на TED и там субтитрите могат да се пускат, да се спират или да се заменят с един от многото други езици, достъпни на тяхната платформа. След двете видеа следва транскрипт на целия разговор, за тези от вас, които са възпрепятствани да гледат видеото или предпочитат да четат на спокойствие. Приятно гледане…

Play Video

translated by Radost Tsvetkova (превод: Радост Цветкова)
reviewed by Darina Stoyanova (редакция: Дарина Стоянова)
 

00:12 – Крис Андерсън:
Хей, Илон, добре дошъл отново в TED. Страхотно е, че си тук.

 

00:16 – Илон Мъск:
Благодаря за поканата.

 

00:18
КА: През следващия близо половин час ще прекараме малко време в изследване на твоята визия за това как би изглеждало едно вълнуващо бъдеще, което предполагам прави първия въпрос малко ироничен: Защо копаеш?

 

00:32
ИМ: Мда. Често се питам същото. Опитваме да изкопаем дупка под Ел Ей, а това е за да положим началото на това, което се надявам да бъде 3D мрежа от тунели за облекчаване на трафика. В момента едно от най-ужасните неща е трафикът. Той влияе на хората във всяка част на света. Отнема толкова голяма част от живота ни. Ужасен е. Особено ужасен е в Ел Ей.

 

01:09
(Смях)

 

01:12
КА: Мисля, че си донесъл с теб първата визуализация, направена на това. Мога ли да я покажа?

 

01:17
ИМ: Да, абсолютно. Това е първият път… Само за да покажем за какво говорим. Няколко ключови елемента, които са важни при поддръжката на мрежа от 3D тунели. Преди всичко, трябва да можеш да интегрираш входа и изхода на тунелите незабелязано в инфраструктурата на града. Така чрез асансьор – нещо като рампа за коли, поставена върху асансьор – можеш да интегрираш входовете и изходите на мрежата от тунели, заемайки само две паркоместа. От там колата се качва на рампата. Тук няма ограничения на скоростта, така че проектираме системата да функционира при 200 километра в час.

 

01:59
КА: Колко?

 

02:00
ИМ: 200 километра в час или около 130 мили в час. Би трябвало да можеш да се предвижиш от например Уестууд до летището на Ел Ей за шест минути – пет, шест минути.

 

02:13
(Ръкопляскане)

 

02:17
КА: Значи вероятно, стартирайки, това ще наподобява таксите за магистрала.

 

02:21
ИМ: Да.

 

02:22
КА: Което, предполагам, облекчава част от трафика по пътните артерии и върху земята.

 

02:26
ИМ: Не знам дали хората забелязаха във видеото, но на практика няма ограничение на това колко нива от тунели могат да се построят. Можеш да отидеш много по-надолу, отколкото можеш нагоре. Най-дълбоките мини са много по-дълбоки отколкото високите сгради са високи, така че всяко ниво на натовареност на задръствания може да се облекчи чрез мрежа от 3D тунели. Това е много важен момент. Основно възражение срещу тунелите, е че ако прокараш още едно ниво тунели, това единствено облекчава задръстванията, и когато се натрупат отново, ще се върнем на стартова позиция със същия проблем. Но можем да построим произволен брой тунели, неограничен брой нива.

 

03:05
КА: Но хората, мислейки традиционно, виждат един изключително скъп строеж, който би спънал развитието на идеята.

 

03:11
ИМ: Мда. Ами, прави са. Давам за пример разширението на Лосанджелиското метро, което е – мисля, че е разширение от две и половина мили, то наскоро бе завършено за два милиарда долара. Така че грубо струва милиард долара на миля да разшириш метрото в Ел Ей. И това не е най-ползваното метро в света. Така че, да, доста е трудно да копаеш тунели по нормалния начин. Мисля, че се нуждаем от поне десеткратно подобрение в разхода на миля за прокарване на тунели.

 

03:43
КА: И как би могъл да постигнеш това?

 

03:48
ИМ: Всъщност, ако направиш само две неща, можеш да достигнеш приблизително десеткратно подобрение, а си мисля, че е възможно и повече. Първо трябва да се намали диаметъра на тунелите поне двукратно или повече. Според регулациите едно пътно платно в тунел трябва да бъде 8 метра, може би с диаметър от 8 и половина, за отбиването на катастрофирали автомобили и специален транспорт, и за да има достатъчно вентилация за автомобилите с вътрешно горене. Но ако диаметърът се намали до желания размер, който е 3,7 метра, което е достатъчно за прокарването на електрическа рампа, диаметърът се намалява двукратно, а пресечните участъци – четирикратно, а разходите са правопропорционални на броя пресечни точки. Така че по груби сметки до тук постигаме петкратно подобрение. Прокопаващите машини в момента копаят през половината от времето, после спират, а останалото време се отделя за подсилване на стените на тунела. Ако вместо машината да бъде проектирана да копае и подсилва без прекъсване, това ще доведе до двукратно подобрение. Съчетай двете и постигаш осемкратно. А и машините функционират далеч от прага на пробивната или термалната си мощност, така че мощността им може да се увеличи значително. Мисля, че може да се постигне поне двукратно, може би четирикратно или петкратно подобрение в тази област. Така че мисля, че има сравнително ясна серия от стъпки за постигане на над десеткратно подобрение в цената за копаене на миля, а нашата цел всъщност е – имаме си домашен любимец – охлюв, казва се Гари, кръстен е на охлюва Гари от сериала “Саут Парк”, извинете, имам предвид от “Спонджбоб Квадратни гащи”.

 

05:29
(Смях)

 

05:31
И така, Гари може – в момента може да се движи 14 пъти по-бързо от тунело-прокопаваща машина.

 

05:41
(Смях)

05:44

КА: Искате да биете Гари.

05:46

ИМ: Искаме да бием Гари.

 

05:47
(Смях)

 

05:48
Той не е особено търпеливо мъниче, така че това ще си бъде победа. Победата ще е да бием охлюва.

 

05:57
КА: Но представяйки си визията на бъдещите градове, много хора всъщност мислят, че решението ще са летящи коли, дронове и тъй нататък. Насочват въображението си над земята. Защо това не е по-добро решение? Спестяваш разходите по прокопаване.

 

06:10
ИМ: Точно така. Аз съм “За” летящите неща. Очевидно, аз конструирам ракети, така че обичам неща, които летят. Това не е вроден предразсъдък срещу летящите обекти, но пред летящите коли стои предизвикателството, а именно че ще бъдат много шумни, въздушната струя, генерирана от тях, ще бъде много силна. Нека просто кажем, че ако нещо лети над главата ви, цял рояк от летящи коли, движещи се в различни посоки, не би се създала намаляваща стреса ситуация.

06:42
(Смях)

06:45
Няма да си мислиш: “Ех, днес се чувствам по-добре.” Ще си мислиш: “Дали са обслужили клемите на витлата си или някое ще падне и ще ми отреже главата?” Такива неща.

07:00
КА: Значи си представяш бъдещите градове с тези сложни 3D мрежи от тунели под земята. Има ли преплитане с проекта Хайпърлуп? Можеш ли да използваш тези тунели и за приложението на идеята за Хайпърлуп, която обяви преди няколко години.

07:14
ИМ: Да, въртяхме се около идеята за проекта Хайпърлуп за известно време. Построихме тестово трасе за Хайпърлуп непосредствено до СпейсЕкс, само за целите на студентско състезание, за да окуражим иновативните идеи в сферата на транспорта. Това всъщност се оказа най-голямата вакумна камера в света след Големия Хадронен ускорител по обем. Това беше доста забавно, но беше нещо като хоби, а после решихме, че можем – построихме малка бутаща количка, която да избутва капсулите на студентите, но ще опитаме да видим колко бързо може да се движи бутащата кола без да бута нещо друго. Така че сме предпазливо оптимистични, че ще съумеем да бъдем по-бързи от най-бързия влак стрела, дори на разстояние от 13 километра.

08:12
КА: Уау. Добри спирачки.

08:14
ИМ: Да, имам предвид, тя е… да. Или ще се разбие на малки парченца, или ще се движи доста бързо.

08:21
КА: Значи тогава можеш да си представиш Хайпърлуп, разположен в тунел, движещ се на доста дълги разстояния.

08:27
ИМ: Точно така. Ако погледнем технологията за строене на тунели, се оказва, че за да построиш тунел, трябва да – За да го изолираш от водната маса, обикновено трябва да проектираш стената на тунела да издържа на около пет до шест атмосфери. Така че за достигане до вакуум е нужна само една атмосфера, или близо до вакуум. И така на практика се оказва, че автоматично, ако построиш тунел, достатъчно добър да издържи водната маса, той автоматично притежава и свойството да задържа вакуум.

09:02
КА: Ха.

09:03
ИМ: Така че, да.

09:05
КА: И всъщност можеш да си представиш каква дължина тунели e в бъдещето на Илон за прокарването на Хайпърлуп?

09:13
ИМ: Мисля, че не съществува действително ограничение в дължината. Можеш да копаеш толкова, колкото искаш. Мисля, че ако тръгнеш да строиш нещо, като Хайпърлуп между Вашингтон и Ню Йорк, вероятно ще искаш да прокараш трасето под земята по целия път, защото областта е гъсто населена. Минаваш под много сгради и къщи, и ако слезеш достатъчно надълбоко, тунелът няма да може да бъде доловен. Понякога хората мислят, че, ами, ще бъде доста дразнещо да прокопаят тунел под къщите им. Ако този тунел се прокопава на разстояние от повече от три или четири диаметъра на тунел под къщата, няма да можеш да усетиш, че в момента се строи, въобще. В действителност, ако успееш дa разбереш, че се строи тунел, без значение какво устройство ползваш, можеш да получиш много пари за това устройство от израелската армия, която се опитва да улови строежа на тунели от Хамас, както и от митниците и граничната полиция на САЩ, търсещи тунели за наркотрафик. Реалността е, че земята е изключително добра в поглъщането на вибрации, и веднъж щом дълбочина на тунела е под определено ниво, тунелът става неоткриваем. Може би ако притежавате много чувствителен сеизмичен инструмент, бихте успели да го засечете.

10:29
КА: Стартирал си нова компания за това начинание, наречена “Копаещата (Досадната) Компания”. Много хубаво. Наистина смешно.

10:35
(Смях)

10:36
ИМ: Какво му е смешното?

10:38
(Смях)

10:40
КА: Колко от времето ти отнема това?

10:43
ИМ: Може би… два или три процента.

10:49
КА: Купил си си хоби. Ето как изглежда хобито на Илон Мъск.

10:53
(Смях)

10:54
ИМ: Е, наистина е като… Това всъщност се прави от стажанти и хора на половин работен ден. Купихме малко оборудване втора ръка. Малко се размотаваме, но постигаме добри резултати, така че…

11:11
КА: Значи една дори по-голяма част от времето ти преминава в електрифициране на коли и транспортни средства посредством Тесла. Дали една от подбудите ти за проекта по прокопаване не е осъзнаването, че реално в един свят, в който колите са електрически, и в който са безпилотни, по пътищата може да се появят повече коли по всяко време на денонощието, отколко има сега?

11:33
ИМ: Да, именно. Много хора смятат, че когато направим колите автономни, те ще могат да се движат по-бързо и това ще предотврати задръствания. И до някаква степен това ще бъде така, но щом веднъж имаме споделена автономност, при която е далеч по-евтино да си с кола и можеш да стигнеш до всяка точка, достъпността на придвижването с кола ще бъде по-голяма от тази с автобус. Например, ще струва по-малко от автобусен билет. Движението на коли ще бъде много повече при споделената автономност, и на практика трафикът ще се влоши много повече.

12:12
КА: Ти стартира Тесла с целта да убедиш света, че електрифицирането бе бъдещето на автомобилите, и преди няколко години хората ти се смееха. Сега, не толкова много.

12:24
ИМ: Добре.

12:25
(Смях)

12:27
Не знам. Не знам.

12:29
КА: Но не е ли истина, че горе долу всеки производител на автомобили е обявил сериозни планове за електрически коли за близкото до средното бъдеще?

12:39
ИМ: Да. Да. Мисля, че почти всеки автопроизводител има някаква програма за електрическа кола. Различава ги отдадеността им. Някои са много отдадени на пълния преход към електричество, а някои само тестват почвата. Има и такива, учудващо, все още разработващи горивни клетки, но не мисля, че това ще продължи дълго.

13:01
КА: Но въпреки това, Илон, нямаш ли чувството, че вече можеш да обявиш победа и да кажеш: “Направихме го.” Нека света се електрифицира, а ти да се фокусираш върху други неща.

13:13
ИМ: Да. Смятам да остана с Тесла толкова напред в бъдещето, колкото мога да си представя, има много вълнуващи неща, които ни предстоят. Очевидно очакваме излизането на Модел 3. Ще представим полуремаркето Тесла.

13:31
KA: Ще стигнем до това. За Модел 3, очаква се да излезе около юли.

13:38
ИМ: Да, нещата изглеждат готови за това да започнем производство през юли.

13:43
КА: Уау. Едно от нещата, което вълнува хората толкова много, е фактът, че притежава автопилот. А ти представи едно видео преди време, показващо как би изглеждала технологията.

13:58
ИМ: Да. Очевидно има автопилот в Модел S още сега. Какво виждаме тук?

14:03
ИМ: Да, тази технология ползва само камери и GPS. Така че тук не се ползва Лидар или радар. Тук се ползва само пасивна оптика, което по същество вижда и човек. Цялата пътна система е създадена да бъде навигирана чрез пасивна оптика или камери, и щом веднъж се справиш с камерите, или зрението на колата, автономността е постигната. Ако не се справиш със зрението, не е постигната. Ето защо фокусът ни е така съсредоточен върху визуална невронна мрежа, която да е силно ефективна при пътни условия.

14:43
КА: Ясно. Много други се тръгнали по пътя на Лидар. Повечето искат всичко – камери плюс радар.

14:48
ИМ: Безусловно е, че можеш да бъдеш свръхчовек само с камери. Например, вероятно можеш същото десет пъти по-добре от човек, само с камери.

14:56
КА: Значи новите коли в продажба сега са оборудвани с осем камери. Все още не могат да правят това, което видяхме. Кога ще могат да го правят?

15:08
ИМ: Мисля, че все така сме на път да можем да преминем през страната от Ел Ей до Ню Йорк до края на годината, напълно автономно.

15:18
КА: Добре, значи до края на годината, казваш, някой ще може да седне в Тесла, без да пипа волана, да напише на екрана “Ню Йорк” и да потегли.

15:28
ИМ: Да.

15:29
КА: Въобще няма да му се наложи да докосва волана – до края на 2017.

15:34
ИМ: Да, по същество ноември или декември тази година би трябвало да можем да изминем целия път от паркинг в Калифорния до паркинг в Ню Йорк, без да докосваме управлението по кое да е време през цялото пътуване.

15:48
(Ръкопляскане)

15:50
КА: Изумително. Но част от това е възможно благодарение на вече съществуващия парк от коли Тесла, движещи се по тези пътища. Акумулираш огромно количество данни на националната пътна мрежа.

16:03
ИМ: Да, но това, което ще бъде интересно, е че всъщност съм достатъчно убеден, че ще може да минава този маршрут, дори ако динамично сменяте маршрута. Така, доста е лесно – Ако кажем, че ще бъде много добра в един определен маршрут, това е едно, но би трябвало да може да се движи, и то доста добре, определено щом излезете на магистрала, да отиде където и да било в магистралната мрежа, във всяка една страна. Така че не е ограничена до Ел Ей до Ню Йорк. Можем да променим маршрута и да го направим Сиатъл – Флорида през този ден. в реално време. Беше тръгнал от Ел Ей до Ню Йорк. Сега тръгни от Ел Ей към Торонто.

16:50
КА: Оставяйки настрана регулациите за секунда, по отношение на самата технология времето, в което някой ще може да купи някоя от твоите коли и буквално да махне ръцете си от волана, да заспи и да се събуди, откривайки, че е пристигнал, колко скоро ще можем да правим това безопасно?

17:07
ИМ: Мисля, че след около две години. Истинското разковниче е не как това да сработва да кажем през 99.9 процента от времето, защото, да кажем, ако кола катастрофира веднъж на хиляда пъти, тогава вероятно все още няма се чувстваш удобно да заспиш. И не бива, определено.

17:28
(Смях)

17:31
Никога няма да е идеално. Никоя система няма да е идеална, но ако кажем, че може би – не е вероятно колата да катастрофира в сто живота, или хиляда живота, тогава хората ще са: “Добре, уау, ако можех да живея хиляда живота, и тогава най-вероятно никога не бих катастрофирал”, тогава вероятно е добре.

17:54
КА: Да спим. Предполагам, че голямото ти притеснение е, че хората наистина се изкушават прекалено рано да мислят, че е безопасно, и че ще се появи някой ужасен инцидент, който ще забави развитието на нещата.

18:05
ИМ: Ами, мисля, че автономната система е вероятно поне да смекчи катастрофата, освен в редки случаи. В автомобилната безопасност трябва да съобразяваме, че тя е вероятностна. Имам предвид, че всеки път щом водач се качи в кола, има някакъв шанс да претърпи инцидент, който е по негова вина. Той никога не е нула. Така че наистина ключовият праг пред автономността е колко по-добра от човек трябва да е автономията, за да можеш да разчиташ на нея?

18:39
КА: Но щом веднъж стане буквално безопасно да шофираш без ръце, силата, която ще имаш да разтърсиш индустрията, изглежда могъща, защото в този момент говориш за хора, които могат да си купят кола, тя да ги остави на работа, след което да я освободят да извършва подобна на Юбер услуга за други хора, с което да печелят пари, може би дори покриващи разходите по лизинга на колата, така че реално колата да излиза безплатно. Това вероятно ли наистина?

19:03
ИМ: Да, именно това ще се случи. Ще има автономен автомобилен парк, от който купуваш колата си и можеш да избереш да я ползваш ексклузивно или можеш да избереш да я споделяш само с приятели и семейство, само от други шофьори, оценени с пет звезди, можеш да избереш да я споделяш в даден момент, но в друг – не. Това ще се случи на сто процента. Въпрос е само на време.

19:33
КА: Уау. Спомена полуремаркето, мисля, че планираш да обявиш това през септември, но съм любопитен дали има нещо, което можеш да ни покажеш днес?

19:43
ИМ: Ще ви покажа тийзър кадър на камиона.

19:47
(Смях)

19:49
Жив е.

19:51
КА: Добре.

19:52
ИМ: Това определено е случай, в който искаме да сме внимателни с автономните функции. Да.

19:59
(Смях)

20:00
КА: Не можем да видим много от него, но не изглежда просто като малко приятелско квартално камионче. Излгежда доста сериозен. Какъв тип полуремарке е това?

20:10
ИМ: Тежкотоварно полуремарке за големи разстояния. Има най-голямата товароносимост и е с дълъг пробег. На практика е създаден да облекчи тежкотоварния трафик на камиони. А това е нещо, което хората днес не смятат за възможно. Смятат, че камионът няма достатъчно мощност или пробег, и с полуремаркето Тесла искаме да покажем, че не е така, електрически камион всъщност може да издърпа всеки един дизелов такъв. И ако имахме състезание по дърпане на въже между двата, полуремаркето Тесла ще издърпа дизеловото нагоре по баира.

20:58
(Смях)

21:00
(Ръкопляскане)

21:02
КА: Това е доста готино. И в близко бъдеще тези не са безпилотни. Това ще са камиони, които шофьорите искат да карат.

21:10
ИМ: Да. Това, което ще е доста забавно, е че с електрически мотор линията на оборотите е непроменлива, докато с дизелов мотор от какъв да е тип, на автомобилен двигател с вътрешно горене, имаш линия на въртящия момент, която прилича на хълм. Така че това ще е много пъргав камион. Можеш да го караш като спортна кола. Няма скорости. Има само една скорост.

21:33
КА: От това може да се направи страхотен филм. Не знам какъв е и дали свършва добре, но е страхотен филм.

21:40
(Смях)

21:41
ИМ: Доста е странно да правиш тест драйв. Когато карах тестовия прототип на първия камион. Наистина е странно, защото си караш наоколо и си толкова пъргав, и си в огромен камион.

21:53
КА: Чакай, вече си карал прототип?

21:57
ИМ: Да, карах го на паркинга и беше наистина откачено.

22:00
КА: Уау. Това не е предварителна реклама.

22:02
ИМ: Усещането е просто… караш този огромен камион и правиш луди маневри.

22:07
КА: Това е страхотно. Добре, от една много яка картинка до една не толкова яка картинка. Това е само очарователна къща от “Отчаяни съпруги” или нещо такова. Какво на света става тук?

22:18
ИМ: Ами, това само илюстрира картина на бъдещето, която мисля показва как нещата ще се развият. Имаш електрическа кола, паркирана на алеята. Ако погледнеш между колата и къщата, там всъщност има три Пауъуол устройства, наредени отстрани на къщата, а и къщата има соларен покрив. Това е истински соларен покрив.

22:39
КА: Добре.

22:40
ИМ: Това е снимка на истинска – е, разбира се, истинска фалшива къща. Това е истинска фалшива къща.

22:46
(Смях)

22:49
КА: Значи тези покривни плочи, някои от тях имат соларна енергия, способността да –

22:57
ИМ: Да. Соларни стъклени плочи, на които можеш да регулираш текстурата и цвета на много прецизно ниво, освен това в стъклото има и тип микробленда, чрез която, когато гледаш покрива от нивото на улицата, или близо до нивото на улицата, всички плочки излглеждат еднакво, без значение дали зад тях има соларен панел или не. Имаш равен цвят, гледайки от равнището на земята. Ако погледнеш от хеликоптер, всъщност би могъл да видиш през тях и да забележиш, че зад някои от стъклените плочи има соларен панел, а зад други – не. От земята е неразличимо.

23:42
КА: Слагате ги в онези, които слънцето грее повече, и това прави тези панели супер достъпни, нали? Не са кой знае колко по-скъпи от обикновен керемиден покрив.

23:51
ИМ: Да. Уверени сме, че цената на покрива плюз цената на електричеството – Соларен стъклен покрив ще бъде на по-ниска цена от нормален такъв плюс стойността на електричеството. Така че с други думи, това ще бъде икономическо лесно решение, мислим, че ще изглежда страхотно и ще издържи – Мислехме си за доживотна гаранция, но тогава хората си мислеха, че това звучи сякаш само си говорим глупости, но действително това е закалено стъкло. Много след като къщата се е съборила и нищо не е останало там, стъклото все още ще е там.

24:36
(Ръкопляскане)

24:38
KA: Искам да кажа, това е готино. Пускаш ги в продажба след няколко седмици, мисля, с четири различни типа покритие.

24:45
ИМ: Да, стартираме с два, два първоначално, и вторите два ще бъдат представени в началото на следващата година.

24:51
КА: И докъде се простира амбицията ти тук? Колко къщи вярваш, че ще имат този тип покриви?

24:59
ИМ: Мисля, че с течение на времето почти всички къщи ще имат соларен покрив. Важно е да се вземе предвид, че времевия интервал тук вероятно е между 40 или 50 години. Така че средно, един покрив се подменя на всеки 20 до 25 години. Но всички покриви не се подменят едновременно. Но рано или късно, ако превъртиш времето до да кажем 15 години напред, тогава ще бъде необичайно да имаш покрив, който няма соларни клетки.

25:37
КА: Има ли ментален момент тук, който хората не схващат, че преминаването на друг източник, икономиката на соларната енергия, повечето къщи всъщност имат достатъчно слънчева светлина върху покривите си да захрани почти всичките им нужди. Ако можеш да съхраниш енергията, ще може да покрие всичките им нужди. Можеш да излезеш от мрежата.

25:56
ИМ: Зависи къде се намираш и какъв е размерът на къщата, съотнесен към покривната площ, но не е грешно да кажем, че повечето къщи в САЩ имат достатъчно покривна площ за захранване на всички нужди на домакинството.

26:11
КА: А ключът към достъпността на колите, камиона, на тези къщи, е падането на цената на литиево-йонните батерии, за което си направил голям залог с Тесла. По много начини, това е почти базовата индустрия. И ти си решил, че за да може наистина да притежаваш тази индустрия, трябва просто да построиш най-големия в света завод, за да удвоиш световния запас от литиево-йонни батерии, с този тук. Какво е това?

26:44
ИМ: Да, това е заводът Гигафектори, прогресът, постигнат по Гигафектори до тук. В крайна сметка, можете грубо да видите, ще има нещо като форма на диамант, и когато е напълно построен, ще прилича на огромен диамант, или поне това е идеята, и е обърнат напълно на север. Това е дребен детайл.

27:05
КА: Има капацитета да произвежда, след време, около сто гигават часа батерии на година.

27:12
ИМ: Сто гигават часа. Мислим, че вероятно ще е повече, но да.

27:15
КА: Те всъщност се произвеждат в момента.

27:17
ИМ: Вече са в производство. КА: Вие показахте това видео. Това на бързи обороти ли е?

27:22
ИМ: Това е забавената версия.

27:24
(Смях)

27:25
КА: Колко бързо се движи всъщност?

27:28
ИМ: Ами, когато се движи на пълна скорост, реално не можеш да видиш камерите без строб светкавица. Всичко е просто размазано.

27:36
(Смях)

27:39
КА: Една от основните ти идеи, Илон, за това какво прави бъдещето вълнуващо, е бъдеще, където вече не се чувстваме виновни за енергията, която ползваме. Помогни ни да си го представим. Колко Гигафектори завода, ако искаш, ще трябват, за да стигнем до там.

27:53
ИМ: Цифрата е около сто, грубо. Не е 10, не е хиляда. Най-вероятно е сто.

27:59
КА: Виждаш ли, намирам това поразително. Можеш да си представиш какво ще е необходимо да придвижим света надалеч от този необятен горивен проблем. Ти строиш един, струва пет милиарда долара, или колкото и да е, пет до 10 милиарда долара. Страхотно е някак си, че можеш да си представиш този проект. И планирате да направите, в Тесла, да представите още два тази година.

28:25
ИМ: Мисля, че ще анонсираме местоположения за няъде между две и четири Гигафектори завода по-късно тази година. Да, вероятно четири.

28:33
КА: Уау.

28:35
(Ръкопляскане) Няма ли да ни подскажеш още нещо тук? Например – къде, континент? Можеш да кажеш “Не”.

28:49
ИМ: Налага се да се справяме с един глобален пазар.

28:53
КА: Добре.

28:54
(Смях)

28:55
Това е страхотно. Мисля, че трябва да поговорим за – Всъщност, остави. Ще ти задам един въпрос на политическа тематика, само един. Отвратен съм от политиката, но искам да те попитам това. В момента си член на състав, даваш съвети на един човек –

29:19
ИМ: Кой?

29:20
КА: Който е казал, че не вярва истински в промяната на климата, и има доста хора, които смятат, че не би трябвало да правиш това. Иска им се да се оттеглиш. Какво би им казал?

29:32
ИМ: Ами, като начало аз съм само в два консултативни съвета, чийто протокол се състои в това да обикаляш из залата и да питаш хората за мнението им по въпроси, има такива срещи на всеки един – два месеца. В това се състои целия ми принос. Но в известна степен мисля, че има хора в залата, които се застъпват за действия срещу промяната на климата или социални теми, и съм ползвал срещите, на които съм бил досега, за да се застъпя за имиграцията и за действия срещу промяната на климата.

30:14
(Ръкопляскане)

30:16
И ако не го бях направил, тези въпроси нямаше да се разглеждат въобще. Така че може би нищо няма да се случи, но поне съм си казал думата.

30:26
КА: Добре.

30:27
(Ръкопляскане)

30:31
Нека да поговорим за СпейсЕкс и Марс. Последния път, когато бе тук, говори за привидно невероятната мечта да разработиш ракети, които на практика да могат да се ползват многократно. И това и направи.

30:46
ИМ: Най-накрая. Отне много време.

30:48
КА: Разясни ни процеса. Какво виждаме тук?

30:51
ИМ: Това е една от ракетите-носители, връщаща се от много голяма височина и с много голяма скорост от космоса. Току що е пренесла втората степен с висока скорост. Мисля, че е била около 7 пъти числото на Max при доставянето на товара.

31:10
(Ръкопляскане)

31:13
КА: Това беше на забързан кадър?

31:15
ИМ: Това беше забавената версия.

31:17
(Смях)

31:18
КА: Мислех си, че това е забързана версия. Искам да кажа, че е удивително. Някои от тези се провалиха, преди най-накрая да разберете как да го направите, но сега вече сте го правили, колко – пет или шест пъти?

31:29
ИМ: На осмия или деветия сме.

31:31
КА: И за първи път всъщност сте изстреляли ракета, която вече се е приземявала.

31:36
ИМ: Да, приземихме ракетния бустер и го подготвихме за повторен полет и го изстреляхме отново, така че това е първият повторен полет на орбитален бустер, където този пoлет е приложим. Важно е да се знае, че повторната употреба е приложима само, ако е бърза и цялостна. Също като при летателен апарат или кола, повторната употреба е бърза и цялостна. Не изпращаш самолета си до Боинг между полетите.

32:07
КА: Така е. Именно това ти позволява да имаш амбициозната идея да изпратиш много, много, много хора до Марс в рамките на идните, колко – 10 или 20 години предполагам?

32:18
ИМ: Да.

32:19
КА: И за тази цел си проектирал жестока ракета. Помогни ни да асимилираме мащаба на това нещо.

32:25
ИМ: Ами, може да видите, че това е човек. Да, а това е ракетата.

32:34
(Смях)

32:36
КА: Ако това беше небостъргач, би бил – прав ли съм – четиридесететажен небостъргач?

32:41
ИМ: Вероятно малко по-висок, да. Задвижващата му сила е наистина… Конфигурацията е с мощност четири пъти по-голяма от тази на ракетата Сатурн V.

32:56
КА: Четири пъти силата на най-голямата ракета, някога създавана от човечеството.

33:01
ИМ: Да. Да.

33:04
КА: Както се и прави. 

ИМ: Да.

33:05
(Смях)

33:08
Ако сравним със 747, 747 е само с около една четвърт от милион паунд-сила, за всеки 10 милиона паунд-сили, има четиридесет Боинга 747. Така че това би бил еквивалентът на 120 самолета 747 със запалени двигатели.

33:26
КА: И дори с машина, създадена да се пребори с гравитацията на Земята, мисля, че последния път ми каза, че това нещо всъщност може да пренесе напълно натоварен 747, хора, товар, всичко, в орбита.

33:38
ИМ: Именно. Може да вземе пълен 747 със заредено до горе гориво, максимум пътници, максимално натоварване, може да го вземе като товар.

33:51
КА: На базата на това наскоро презентира така наречената Интерпланетарна транспортна система, визуализирана по този начин. Това е сцена, която си представяш след колко – 30 години? 20 години? Хората да се качват на ракетата.

34:09
ИМ: Надявам се, че времевата рамка е от осем до десет години. Това е желаната ни цел. Вътрешнофирмените ни цели са малко по-агресивни, но мисля…

34:19
(Смях)

34:23
КА: Добре.

34:24
ИМ: Докато совалката изглежда доста голяма и е голяма в сравнение с други ракети, мисля, че бъдещото космическо корабостроене ще накара тази совалка да прилича на лодка с гребла. Бъдещите космически кораби ще бъдат наистина огромни.

34:42
КА: Защо, Илон? Защо ни е да строим град на Марс с население от милион души в рамките на твоя живот, което мисля си казвал, че искаш да направиш?

34:56
ИМ: Мисля, че е важно да имаме бъдеще, което е приятно и вдъхновяващо. Просто мисля, че трябва да има причини да ставаме сутрин и да искаме да живеем. Защо искам да живея? Какъв е смисълът? Какво ме вдъхновява? Какво очаквам с нетърпение в бъдещето? И ако не сме там в космоса, ако бъдещето ни не включва да сме там сред звездите и да сме мултипланетарен вид, аз бих го намерил изключително подтискащо, ако това не е бъдещето, което ни очаква.

35:27
(Ръкопляскане)

35:31
КА: Хората са склонни да поставят въпроса като и – или, твърдейки, че има толкова отчайващи неща, случващи се в момента на тази планета, от климата до бедността, до, знаеш, само си избери тема. И това им изглежда като разсейване от тези проблеми. Не би трябвало да мислиш за това. Би трябвало да решаваш проблемите тук и сега. А за да сме честни, ти си направил доста по тези въпроси с работата си в сферата на устойчивата енергия. Но защо това не ти стига?

35:59
ИМ: Мисля, че има… Гледам към бъдещето като на поле от вероятности. Като разклоняващо се дърво от вероятности, има действия, които можем да предприемем, за да влияем на тези вероятности, които ускоряват едно или забавят нещо друго. Мога да добавя нещо ново към дървото от вероятности. Устойчивата енергия ще се случи по един или друг начин. Ако не бе Тесла, ако Тесла никога не бе съществувала, щеше да се случи от необходимост. Неминуемо е. Ако нямаш устойчива енергия, значи имаш неустойчива енергия. Рано или късно тя ще се изчерпи и законите на икономиката ще обърнат цивилизацията към устойчивата енергия, това е неизбежно. Основната стойност на компания като Тесла е в това до каква степен ще ускори появата на устойчивата енергия, по-бързо, отколкото иначе би се появила.

37:04
Така че когато се замисля кое е основното добро, което извършва компания като Теслa, бих се надявал това да бъде ускоряването на това с едно десетилетие, по възможност и повече, това би бил доста добър резултат. Това е, което аз смятам за фундаменталната вдъхновителна ценност на Тесла.

37:25
Превръщането ни в мултипланетарен вид и космическа цивилизация. Това не е неизбежно. Много е важно да оценим факта, че това не е неизбежно. Бъдещето на устойчивата енергия ми се струва неминуемо, но това да сме космическа цивилизация определено не е неизбежно. Ако проследите прогреса ни в космоса, през 1969 година успяхме да изпратим човек на Луната. 1969. После построихме Космическата совалка. Космическата совалка можеше да превозва хора само до Ниската околоземна орбита. След това Космическата совалка излезе от употреба и Щатите вече не можеха да изведат никого до орбита. Така че това е тенденцията. Тенденцията е надолу към нула. Хората бъркат, когато смятат, че технологията се подобрява автоматично. Не се подобрява автоматично. Подобрява се само, ако много хора работят много усилено, за да я подобрят, и всъщност мисля, че ще деградира, оставена на собствен ход. Ако погледнем великите древни цивилизации като Древен Египет, те са могли да построят пирамидите, а после са забравили как да го правят. А после римляните – построили са тези невероятни акведукти. И те са забравили как да го правят.

38:40
КА: Илон, почти изглежда, като те слушам, и гледайки различни неща, които си направил, че ти притежаваш тази уникална двойна мотивация за всичко, която намирам за много интересна. Едната е желанието да работиш за бъдещото добро на човечеството. Другата е желанието да правиш нещо вълнуващо. И често сякаш имаш нужда едната да подтиква другата. С Тесла искаш да имаш устойчива енергия, така че построи тези супер секси, вълнуващи коли, за да го направиш. Слънчева енергия трябва да се развие, така че трябва да направим красиви покриви. Дори не сме говорили за най-новото ти начинание, за което нямаме време, но искаш да предпазиш човечеството от злонамерен изкуствен интелект, и затова ще създадеш този страхотен интерфейс между мозък и машина, за да дадеш на всички ни безкрайна памет, телепатия и тъй нататък. И на Марс, изглежда че това, което казваш, е “Да, налага се да спасим човечеството и да имаме План Б, но се нуждаем и от вдъхновение за човечеството, а това е начин да вдъхновяваме.”

39:45
ИМ: Мисля, че стойността на красотата и вдъхновението е изключително подценена, няма въпрос. Но искам да съм ясен. Не се опитвам да бъда ничий спасител. Няма такова… Просто се опитвам да мисля за бъдещето, без да бъда тъжен.

40:04
(Ръкопляскане)

40:06
КА: Красиво изказване. Мисля, че всеки би се съгласил, че това не е… Нищо от това не би било неизбежно да се случи. Фактът, че в ума си си представяш неща, неща, които никой друг не би посмял да си представи, или не би могъл да си представи, на нивото на сложност, на което ти го правиш. Фактът, че правиш това, Илон Мъск, е нещо наистина забележително. Благодаря, че помагаш на всички ни да мечтаем малко по-смело.

40:34
ИМ: Но ще ми кажеш, ако някога започне да се превръща в истинска лудост, нали?

40:38
(Смях)

40:40
КА: Благодаря ти, Илон Мъск. Това беше наистина, наистина фантастично. Беше наистина фантастично.

40:45
(Ръкопляскане)

ВНИМАНИЕ: Чрез мненията на автора/авторите на статията и материалите, които са част от нея или са цитирани, посочени, свързани или коментирани, kreport.eu не изразява позиция и по никакъв начин не потвърждава или отрича изложената информация, единствено я намира за заслужаваща внимание!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

1 Comment

Коментирайте ако желаете...