Илон Мъск – мозъкът зад PayPal, Tesla Motors, SpaceX, SolarCity…

Elon Musk
Elon Musk (Илон Маск)

Уважаеми дами и господа,

На вашето внимание е един изключително полезен и интересен материал, на забележителния световно известен предприемач, Илон Мъск. Разговорът с г-н Мъск е на различни технологични теми, теми засягащи неговата личност, както и по-важни моменти от живота и дейността му като създател и основен двигател зад PayPal, Tesla Motors, SpaceX и SolarCity

Разговорът е от Февруари 2013, но е изключително важен за мислещите бизнес хора, както и за хората желаещи да живеят в един по-добър свят…

Видеото е с БГ субтитри, а транскрипт на записа се намира под видео прозореца. Приятно гледане!

Транскрипт на разговора с времеви код:

0:11

Крис Андерсън: Илон, каква е тази налудничава мечта, която би те убедила да си помислиш да опиташ да се захванеш с автомобилната индустрия и да направиш електрическа кола?

0:20

Илон Мъск: Всъщност всичко започна още, когато бях в университета. Мислех си за това кои са проблемите, които има най-голяма вероятност да повлияят на бъдещето на света или на бъдещето на човечеството? Мисля, че е изключително важно да имаме целесъобразен транспорт и целесъобразен начин за производство на енергия. Общо взето този проблем, свързан с целесъобразното производство на енергия, е най-големия проблем, който трябва да разрешим през това столетие, независимо от тревогите, свързани с околната среда. Всъщност, дори и отделянето на въглероден диоксид да беше полезно за околната среда, имайки предвид, че ще дойде момент, когато въглеводородите ще са на изчерпване, ние трябва да намерим някакъв целесъобразен начин на действие.

0:51

КА: По-голямата част от американското електричество идва от горенето на изкопаеми горива. Как би могла да помогне електрическата кола, която се зарежда от електрическата мрежа?

1:01

ИМ: Ами, има двe основни неща свързани с отговора на този въпрос. Едното е, че дори да вземем същия източник на гориво и да произведем електричество в електроцентралата, и после го използваме за зареждането на електрически коли, пак е по-изгодно. Така че, ако вземем да кажем природен газ, който е най-често използваният въглеводороден източник на гориво, ако го изгорим в модерна турбина за природен газ на “Дженеръл Електрик”, ще имаме около 60% ефективност на разхода. Ако сложим същото това гориво в кола с двигател с вътрешно горене, ще имаме около 20% ефективност на разхода. И причината за това е, че в неподвижната електроцентрала можем да си позволим да имаме нещо, което тежи много повече, има голям обем, а можем да използваме и остатъчната топлина, за да задвижим парна турбина и да генерираме втори източник на енергия. Така че всъщност, дори и след като сме взели в предвид загубата свързана с доставката и всичко останало, дори и когато използваме същия източник на енергия, сме поне два пъти по-ефективни, когато използваме електричеството за зареждане на електрическа кола, отколкото когато го изгаряме в електроцентралата.

1:48

КА: Този мащаб води до ефикасност.

1:50

ИМ: Да, точно така. Друго нещо, което също е важно, е че трябва да имаме целесъобразен начин за генериране на енергия така или иначе, за производство на електричество. Така че, като се има предвид, че трябва да разрешим проблема с генерирането на електричество по целесъобразен начин, тогава има смисъл за нас да имаме електрически коли като средство за придвижване.

2:06

КА: Имаме едно видео тук за процеса на сглобяване на Тесла, което… ако може да пуснем първото видео — Така, какво е иновативното в този процес на сглобяване на това превозно средство?

2:18

ИМ: Разбира се. Така, за да ускорим преминаването към електрически транспорт, тук трябва да кажа, че всъщност мисля, че всички видове транспорт ще станат изцяло електрически с ироничното изключение на ракетите. Просто няма начин да се избегне действието на Втория закон на Нютон. Въпросът е как да ускорим преминаването към електрически транспорт? И за да постигнем това при автомобилите, трябва да измислим автомобил, който е изключително ефикасен от гледна точка на енергия, което означава, че трябва да бъде изключително лек, така че това, което виждате тук е единственото шаси на автомобил, което е изцяло от алуминий, направено в Северна Америка.

Всъщност, приложихме множество технологии за ракетен дизайн, за да направим автомобила лек, въпреки че е с огромна батерия. И освен това има възможно най-ниския коефициент на въздушно съпротивление, от която и да е кола с този размер. Така че, в резултат на това, консумацията на енергия е много ниска, а разполага и с най-напреднaлата в технологично отношение батерия, което ѝ дава обсег, който я прави конкурентно способна, така че всъщност обсегът ѝ е в диапазона на 250-мили.

3:12

КА: Значи, тези батерии са невероятно тежки, но мислиш, че комбинирането им въпреки това може да бъде направено интелегентно и да сработи – чрез комбиниране на леко шаси, тежка батерия, все още можем да постигнем голяма ефективност.

3:23

ИМ: Точно така. Останалата част на колата трябва да бъде много лека, за да компенсира масата на батерията, а трябва да имаме и нисък коефициент на въздушно съпротивление, така че да постигнем добър извънградски разход. И реално клиентите на Модел S един вид се състезават кой ще направи възможно най-големия пробег. Мисля че наскоро някой постигна 420 мили само с едно зареждане.

3:41

КА: Бруно Боудън, който е тук, направи това, подобри световния рекорд.

ИМ: Поздравления.

3:47

КА: Това беше добрата новина. Лошата новина беше, че за да го направи, трябваше да кара с 18 мили в час постоянна скорост и е бил спрян от полицията. (Смях)

3:55

ИМ: Искам да кажа, че със сигурност можеш да караш… ако караш с 65 мили в час, при нормални условия, 250 мили е едно правдоподобно разстояние, което можеш да изминеш.

4:06

КА: Нека покажем второто видео, което показва Тесла в действие върху лед. Това не е голяма новина в Ню Йорк Таймс, между другото. Кое е най-изненадващото нещо, свързано с преживяването да караш тази кола?

4:16

ИМ: Когато караш електрически автомобил, чувствителността на колата е наистина невероятна. Така че искахме наистина да накараме хората да се чувстват сякаш почти са сляли мисълта си с автомобила, така че да се почувстваш все едно колата и ти сте едно цяло, и когато завиваш и ускоряваш, просто се случва така все едно колата има ESP. Можете да правите това с елекрическа кола, заради нейната чувствителност. Не можете да направите това с кола, работеща на бензин. Смятам, че това е една наистина много сериозна разлика и хората усещат това, само когато направят тестовo шофиране с нея.

4:44

КА: Искам да кажа, че това е красива, но скъпа кола. Има ли графика, на която това превозно средство се превръща в масово?

4:53

ИМ: Да. Целта на “Тесла” винаги е била да има един вид процес от три стъпки, в който първата версия беше скъпа кола с малък тираж, втората версия беше със средна цена и среден тираж, а третата версия ще бъде на ниска цена и голям тираж. В момента сме на втората стъпка. Имахме спортна кола за $100,000, каквато беше “Роудстър”. След това имахме “Модел S”, която започва на цена от около $50,000. А третото поколение коли, които надявам се ще излязат до три, четири години, ще струват $30,000.

Когато налице е една наистина нова технология, обикновено се минава през три основни версии, преди да се превърне в привлекателен масов продукт на пазара. Така че, мисля че напредваме в тази посока и се чувствам уверен, че ще стигнем дотам.

5:34

КА: Искам да кажа, че ако в момента ви се налага да пътувате на не много дълго разстояние, можете да шофирате, да се върнете и да заредите отново вкъщи. В момента няма голяма мрежа от станции за зареждане, които са бързи. Очакваш ли това да се случи, наистина, или ще е факт само на няколко ключови маршрута?

5:49

ИМ: Всъщност има много повече станции за зареждане, отколкото хората си мислят, че има, а в “Тесла” ние разработихме нещо, наречено “суперзареждаща технология” и я предлагаме при закупуването на “Модел S” безплатно и завинаги. Така че, това може би е нещо, което много хора не осъзнават. Всъщност сме покрили Калифорния и Невада, както и Източното крайбрежие от Бостон до D.C. До края на тази година ще можете да шофирате от L.A. до Ню Йорк, използвайки само мрежата “суперзареждане”, която зарежда пет пъти по-бързо от всички останали. И най-важното е да постигнете съотношение каране към спиране шест или седем. Ако карате три часа, да спрете след това за 20, 30 минути, тъй като хората нормално спират за толкова време. Така че, ако тръгнете да пътувате към 9 сутринта, към обяд е добре да спрете и да хапнете, да посетите тоалетната, да пиете кафе и после да продължите.

6:43

КА: Значи предложението ти към потребителите е, че за пълно зареждане ще е необходим около час. Значи е нормално – да не очакват да тръгнат след 10 минути. Да изчакат час, но добрата новина е, че помагате да се спаси планетата и между другото, електричеството е безплатно. Не плащате нищо.

6:56

ИМ: Всъщност, това което очакваме от хората е да спрат за 20, 30 минути, не за час. Може би е по-добре да се кара около 160, 170 мили и после да се спре за половин час, след което да се продължи. Това е естественият ритъм на едно пътуване.

КА: Добре. Това е само една нишка от енергийния ти замисъл. Работил си върху развитието на соларната компания “SolarCity”. Kакво е необикновеното в това?

7:26

ИМ: Ами, както споменах по-рано, трябва ни целесъобразeн начин за производство на електричество, както и за консумация, така че съм напълно убеден, че основният начин за генериране на енергия ще е от слънцето. Искам да кажа, че на практика това е индиректен термоядрен синтез. Имаме този огромен термоядрен генератор в небето, наречен Слънце, и просто трябва да си налеем малко от тази енергия за целите на човешката цивилизация. Това, което повечето хора знаят, но не осъзнават, че знаят, е че светът вече е почти изцяло зареден от слънчева енергия. Ако го нямаше Слънцето, щяхме да сме замръзнала топка лед с температура три градуса по Келвин, а слънцето поддържа и цялата валежна система. Цялата екосистема се зарежда от Слънцето.

8:08

КА: Но в галон бензин имаме ефективно стотици години от слънчева енергия компресирана в едно малко пространство, така че трудно е да накараме цифрите да работят в полза на слънчевата енергия в момента и дори сме далеч от това да се състезаваме с например природния газ, природния газ, добиван чрез фракинг. Как ще изградите бизнес по този начин?

8:24

ИМ: Всъщност, аз съм уверен, че слънчевата енергия ще победи всичко, изцяло, дори природния газ.

8:32

(Ръкопляскане)

КА: Как?

8:34

ИМ: Всъщност това трябва да стане. Ако не се случи, ще загазим сериозно.

8:38

КА: Но вие не продавате слънчеви панели на потребителите. Какво правите?

ИМ: Всъщност го правим. Можете да си купите слънчева система, а можете и да си я купите на лизинг. Повечето хора избират този вариант. И истината за слънчевата енергия е, че няма никакви оперативни разходи, така че веднъж щом се инсталира, тя просто е там. Работи десетилетия наред. Ще работи може би цял век. Така че, основното нещо е да се постигне това, цената за първоначалната инсталация да е ниска, а след това цената за финансиране да е ниска, тъй като това е важното – това са двата фактора, които ръководят цената на слънчевата енергия. И сме постигнали големи успехи в тази посока, поради което имам тази убеденост, че всъщност ще победим природния газ.

9:19

КА: Значи в момента предложението ви към потребителите е, не плащайте толкова много наведнъж в началото.

9:24

ИМ: Нула.

КА: Платете нула в началото. Ние ще инсталираме панели на покрива ви. После ще платите, за колко дълго се предлага лизинга обикновено?

9:33

ИМ: Нормалният период е 20 години, но ценовото предложение е, както намекваш, много ясно. Никакви пари в началото и сметките ви намаляват. Много добра сделка.

9:47

КА: Това изглежда печелившо за потребителя. Няма рискове, ще плащате по-малко, отколкото плащате в момента. За вас тогава мечтата тук е, че… искам да кажа, кой притежава електричеството от тези панели в дългосрочен план? Как вие и вашата компания печелите?

10:02

ИМ: Ами, най-общо SolarCity” набира известен капитал, например от друга компания или банка. Google е един от големите ни партньори в начинанието. И те очакват възвръщане на инвестицията си. С този капитал SolarCity купува и инсталира панелите на покрива и след това получава от собственика на къщата или бизнеса месечна лизингова вноска, която е по-малка от сметката му досега.

10:31

КА: Но вие самите получавате дългосрочна печалба от тази енергия. Един вид вие изграждате нова разпределителна услуга.

10:38

ИМ: Точно така. Това, което ще се получи е огромно разпределително дружество. Мисля че това е нещо хубаво, тъй като дружествата досега са били монополизирани и хората не са имали избор. Така че, на практика, за първи път има конкуренция за този монопол, тъй като тези дружества са били единствените, които са притежавали тези линии за разпределение, а сега са направо на покрива ви. Така че, мисля че всъщност е много изгодно за собствениците на домове и предприятия.

11:05

КА: И наистина си представяш бъдеще, в което по-голямата част от енергията в Америка до едно десетилетие или две, или в рамките на твоя живот, ще бъде слънчева?

11:15

ИМ: Аз съм напълно уверен, че слънчевата енергия най-малкото ще бъде една от най-използваните и най-вероятно ще преобладава, а предвиждам и, че ще стане основна до по-малко от 20 години. Обзаложих се с някого за това –

КА: Каква е дефиницията на преобладаваща?

11:31

ИМ: Повече слънчева енергия от всяка друга.

11:33

КА: С кого се обзаложи за това?

11:37

ИМ: С приятел, който ще остане безименен…

11:40

КА: Само между нас. (Смях)

11:44

ИМ: Този облог беше мисля преди две или три години, така че до около 18 години, мисля че ще използваме повече слънчева енергия, отколкото енергия от който и да е друг източник.

11:53

КА: Добре, нека се върнем към друг облог, който си направил със себе си, предполагам, доста необичаен облог. Направил си малко пари от продажбата на PayPal. И си решил да създадеш космическа компания. Защо по дяволите някой би направил това? (Смях)

12:08

ИМ: Истината е. Често са ми задавали този въпрос. Хората казват, “Чували ли сте вица за онзи човек, който натрупал малко богатство в космическата индустрия?” Очевидно, “Той е започнал с огромно богатство,” е смешната част. Така и казвам на хората, всъщност, опитвах се да измисля най-бързия начин да превърна едно солидно богатство в незначително. И те най-често ме поглеждат с изражение, “Той сериозно ли говори?”

12:28

КА: И странното е, че си бил сериозен. И какво стана?

12:33

ИМ: Почти. Нещата за малко да не проработят. Бяхме много близо до провала, но успяхме да преминем през тази част през 2008 година. Целта на SpaceX е да се опитаме да развием ракетната технология и по-точно да се опитаме да се справим с проблем, който смятам, че е основен за човечеството, за да се превърне в космическа цивилизация, който е да има бързо и ефективно възобновяваща се ракета.

12:58

KA: Ще стане ли човечеството комсическа цивилизация? Това е една твоя мечта от малък, нали? Мечтал си за Марс и за по-далечни места?

13:08

ИМ: Да, правех ракети, когато бях малък, но не мислех, че ще се занимавам с това. По-скоро мислех от гледна точка на това какви са нещата, които трябва да се случат, за да бъде бъдещето вълнуващо и вдъхновяващо? И наистина мисля, че има основна разлика, когато започнеш да обръщаш поглед към бъдещето, между човечество, което представлява космическа цивилизация, което е някъде там далеч и изучава звездите, на множество планети и мисля че това е наистина вълнуващо, когато се сравни с една цивилизация, в която завинаги сме ограничени само на Земята, докато не се случи нещо, което ще доведе до изчезването ни.

13:40

КА: Значи по някакъв начин си успял да намалиш цената на строежа на ракета със 75 процента, в зависимост от това как я пресмяташ. Как си успял да направиш това? NASA се опитва да направи това от години. Как успя?

13:51

ИМ: Е, направихме значителни подобрения в технологията за механичната структура, в двигателите, в електрониката и в системата за излитане. Това е един дълъг списък с нововъведения, които създадохме, които са малко трудни за обяснение в рамките на този разговор, но…

14:10

КА: Най-малкото, защото все още може някой да ви копира, нали така? Не сте патентовали всичко това. Това наистина ми е много интересно.

14:16

ИМ: Не, ние не патентоваме.

КА: Не сте патентовали, защото мислиш, че е по-опасно да патентоваш, отколкото да не патентоваш.

14:21

ИМ: Тъй като нашите основни конкуренти са правителствата на някои държави, налагането на патент е спорно. (Смях) (Аплодисменти)

14:28

КА: Това е наистина много, много интересно. Но най-голямото нововъведение все още предстои и работите над него в момента. Разкажи ни за това.

14:37

ИМ: Да, значи голямото нововъведение…

14:38

КА: Всъщност, нека пуснем видеото и можеш да ни разкажеш за него през това време, какво се случва тук.

14:43

ИМ: Важно нещо при ракетите е, че те всички се изхабяват. Всички ракети, които летят в днешно време се изхабяват напълно. Космическата совалка беше опит за ракета, която може да се използва повторно, но дори основния резервоар на космическата совалка се изхвърляше всеки път, а частите, които можеха да се ползват повторно, изискваха група от 10,000 човека и девет месеца, за да бъдат направени отново годни за полет. Така че космическата совалка в крайна сметка струваше милиард долара на полет. Очевидно това не работи много добре, защото…

15:08

КА: Какво се случи току що? Видяхме нещо да се приземява?

15:12

ИМ: Точно така. Важно е платформите за излитане на ракетите да могат да се връщат обратно, да се връщат на мястото за излитане и да бъдат готови за ново излитане след няколко часа.

15:22

КА: Еха. Ракети, които се използват повторно.

ИМ: Да. (Аплодисменти) И така. Това, което много хора не разбират е, че цената на горивото, на реактивното гориво, е много ниска. Като при самолетите. Така че, цената на реактивното гориво е около 0.3 процента от цената на ракетата. Възможно е да се постигне да кажем около 100-кратно подобрение на цената на космически полет, ако може ефективно да се използва отново ракетата. Затова това е толкова важно. Всеки вид транспорт, който използваме…  дали са самолети, влакове, автомобили, колела, коне… те могат да се използват отново, но не и ракетите. Затова трябва да разрешим този проблем, за да се превърнем в космическа цивилизация.

16:00

КА: Зададе ми въпроса по-рано как би изглеждало популярното пътуване на круизи, ако трябваше да се изгарят корабите след това.

ИМ: Някои круизи очевидно са много проблематични.

16:12

КА: Определено по-скъпи. Така че, това потенциално е една много пробивна технология и, предполагам, постила пътя към мечтата ти и това тя да се сбъдне по някое време, да заведе човечеството на Марс. Иска ти се да видиш човешка колония на Марс.

16:28

ИМ: Да, точно така. SpaceX или някаква комбинация от компании и правителства трябва да постигне напредък в посока превръщането на живота в многопланетен, да се установи база на друга планета, на Марс… която е единствената реалистична опция… и после да се развие тази база, докато не се превърнем в истински многопланетен вид.

16:48

КА: И значи напредъкът в това “нека да я направим годна за повторна употреба”, как върви той? Това, което видяхме, беше само видео със симулация. Как се развива процесът на нововъведения?

16:56

ИМ: Ами всъщност ние напоследък напредваме добре с нещо, което наричаме “Тестов Проект на Скакалеца”, в него ние изпробваме вертикалното приземяване на полета, един вид терминалната част, която е доста трудна. И имаме някои добри резултати.

17:12

КА: Можем ли да ги видим?

ИМ: Да. Значи това е само, за да дам представа за мащаба. Облякохме каубой като Джони Кеш и прикрепихме манекена към ракетата. (Смях)

17:21

КА: Добре, нека да видим това видео тогава, защото това всъщност е невероятно като се замисли човек. Никога не сте виждали подобно нещо преди. Излитаща ракета и след това…

17:30

ИМ: Да, значи тази ракета е горе долу толкова голяма, колкото 12-етажна сграда. (Изстрелване на ракета) Значи в момента кръжи на около 40 метра, и постоянно наглася ъгъла си, хоризонталното и вертикално отклонение на главния двигател, поддържайки въртене чрез въглищни газови тласкащи устройства.

18:05

КА: Не е ли страхотно? (Аплодисменти) Илон, как си направил всички тези неща? Тези проекти са толкова… Paypal, SolarCity, Tesla, SpaceX, те са толкова невероятно различни, те са толкова амбициозни и мащабни проекти. Как е възможно един човек да е успял да направи толкова много нововъведения? Какво е това, което те прави толкова успешен?

18:33

ИМ: Всъщност… не знам! Нямам добър отговор. Аз работя много. Искам да кажа, наистина много.

18:44

КА: Е, аз имам теория.

ИМ: ОК. Добре.

18:46

КА: Моята теория е, че ти имаш способността да мислиш на системно ниво на проектиране, което обединява дизайн, технология и бизнес, така че, ако TED беше TBD, дизайн, технология и бизнес в един пакет, синтезирани по начин, който много малко хора могат и… и това е основното нещо… чувстваш се толкова уверен в този добре сплотен пакет, че предприемаш много големи рискове. Залагаш състоянието си на него и изглежда, че си правил това вече множество пъти. Искам да кажа, че почти никой не може да направи това. Това…

Можем ли да разберем част от тайната на този сос?

Можем ли да го приложим в системата за образование?

Може ли някой да се учи от теб?

Наистина е изключително, това което си направил досега.

19:30

Elon Musk at TED
SpaceX

ИМ: Ами, благодаря. Благодаря ти. Е, не мисля, че има добра рамка за мислене. Това е физика. Нали знаеш, този вид разсъждаване на базата на основни принципи. По принцип мисля, че има… това което имам предвид с това е, че ако разпаднеш нещата до техните фундаментални истини и започнеш да мислиш от там, вместо да мислиш във вид на аналогии. През по-голямата част от живота си живеем като мислим във вид на аналогии, което основно означава да копираме това, което останалите правят, с малки разлики. И трябва да правим това. Иначе, психологически няма да можем да преживеем деня. Но когато искаш да направиш нещо ново, трябва да приложиш подхода на физиката. Физиката всъщност се опитва да разбере как да открие нови неща, които не са интуитивни, като квантовата механика например. Тя наистина не е интуитивна. Затова мисля, че това е важно нещо, което трябва да се прави и след това също така да обръщаш сериозно внимание на отрицателните обратни връзки и да ги търсиш, особено от приятели. Това може да звучи като простичък съвет, но почти никой не го прави, а е невероятно полезно.

20:35

КА: Момичета и момчета, които гледате в момента, учете физика. Учете се от този човек. Илон Мъск, иска ми се да имаме цял ден, но все пак много ти благодаря за идването в TED.

20:43

ИM: Благодаря.

КА: Това беше страхотно. Това беше наистина много, много готино. Вижте това. (Аплодисменти)

20:49

Просто приеми поклона ми. Това беше фантастично. Благодаря ти много.

ВНИМАНИЕ: Чрез мненията на автора/авторите на статията и материалите, които са част от нея или са цитирани, посочени, свързани или коментирани, kreport.eu не изразява позиция и по никакъв начин не потвърждава или отрича изложената информация, единствено я намира за заслужаваща внимание!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Коментирайте ако желаете...