Отопление “Светлозар Петков” (1)

Светлозар Петков
Светлозар Петков

 

Имам четири деца, които утре искам да дишат по-чист въздух, тъй като природата сме я взели на заем от децата си. Строим вятърни и слънчеви системи, а в същото време не използваме огромно количество енергия. Защо е необходимо да хващаме енергия от вятъра, когато после пак на него я изхвърляме.” (Светлозар Петков)

***

ВЪВЕДЕНИЕ

Господа изобретатели, мислители и желаещи промяна хора…

На вашето внимание представям едно интерсно изобретение/подобрение, на г-н Светлозар Петков от гр. Варна. Може би вече сте чували за него, може би не сте…

Разбрах за този различен начин на отопление и/или охлаждане от приятел, който на път за някъде ми раказа, че бил видял по телевизията кратък репортаж за човек, който използвал домашен климатик за затопляне на вода и системата била толкова ефективна, че успял да затопли водата за миене и къпане на целия вход в блока, в който живее! Интересно нали?

Разтърсих се и след доста лутане успях да намеря текстов материал и видео, което не е с високо качество, но е единственото, което имам. Текстовият материал са две статии от два различни сайта, където намерих някаква информация.

Надявам се да се популяризира това изобретение/подобрение! Не чакайте! Уважаеми умни глави (казвам го съвсем сериозно!), ето ви необходимата информация! Комуникирайте за прогреса си със сайта и ние ще публкуваме прогреса и проблемите ви или чрез коментари под материала…

УСПЕХ!

***

Следващият материал е видеото, с което разполагаме, а под него ще намерите основното от двете статии за изобретателя.

***


Статия 1 – Варненец топли водата на цял блок с климатик

оригинална публикация – Moreto.net от 31.08.2009

Светлозар Петков
Светлозар Петков

Уникално, макар и на пръв поглед доста просто техническо приложение е намерил варненецът Светлозар Петков на климатика си втора употреба. Той решил да подгрява с него своята вода и тази на съседите си. В началото доста от хората подходили скептично към идеята как така един климатик вместо да разхлажда или подгрява въздуха ще прави това с водата. Средството обаче било изпитано с годините.

Първоначално идеята хрумнала на Петков, който всъщност дори не е инженер, а икономист-информатик, докато наблюдавал домашния хладилник. Той дълго си мислел как талкова много топлина, излизаща от агрегата му се губи в пространството. Умувал и се чудел няма ли начин как да се предотврати тази загуба на енергия.

Мислел си, че ако постави една кофа с вода зад него не след дълго тя ще се стопли. Случило се така, че скоро дошло и предложението на негов приятел да измисли как по-евтино да сгрява водата в басейна на двора. Това моментално дало поле за изява на самоукия механик. Той свързал климатика на приятеля си в система, която хем охлаждала дома, когато е необходимо, хем подгрявала водата. Наред с това, че децата на приятеля му имали постоянно топла вода за басейна и сметките за електричество паднали двойно.

“Ролята на климатика е да размести пластовете. Той е напълно достатъчен, за да топли водата на целия вход. С киловат и половина електроенергия се произвеждат около 6 киловата топлина и също толкова студ, обяснява изобретателят.

Светлозар Петков живее в блок, който използва услугите на топлофикационно дружество. Някои от хората обаче предпочитали да се топлят на твърдо гориво. През март станал пожар в блока. Напарени от нещастния инцидент, всички приели ентусиазирано идеята на Светлозар.

Себестойността на стоплената вода е между 2 и 3 лева. Това е в пъти по-малко от всички алтернативни форми на подгряване, които се предлагат във Варна.

Макар наскоро Топлофикация да направи доста промоции, особено при цената на топлата вода, за кубик се плащат поне 5 лева. Проблемът за семейството на Петков обаче, както и за всичките му съседи дошъл преди около месец, когато разбрали, че 2 седмици няма да имат топла вода, заради профилактика. Наложило се да мислят алтернативни варианти и вместо да минат на бойлер, както повечето варненци, те ползвали вода, загрята от климатик. Така значително паднала сметката им за топла вода и електричеството се увеличило ползваното количество. Преди да включат системата входът ползвал между 20 и 30 кубика вода. Сега потреблението скочило почти тройно.

Има възможност да включим и още 1 вход, твърди математикът. Към момента в системата са присъединени 21 апартамента, които са 75 на сто от всички обитатели на входа. Останалите все още били скептични и изчаквали да видят какви всъщност ще са резултатите от експеримента на Светлозар. Инвестицията се възвръща за по-малко от 1 година. Цената на топлата вода става на половина. Водата на блока се подгрява с ток, като за 1 котлон. Подгрятото до около 40 градуса количество се съхранява в голям резервен бойлер, изработен от варненска фирма специално по негов дизайн. Така по всяко време входът има запас за часовете на интензивно потребление.

Засега климатикът изхвърля студа навън. Най-евтиният вариaнт за охлаждане на апартаментите е с турбина и изолирани тръби да се пренесе из охладения въздух до жилищата. Светлозар не чака и вече се е заел с реализирането и на тази идея. Тръбите са набавени и остава само да се монтират. Изобретателят и съмишлениците му вече екпериментирали с временна и тя дала много добри резултати.

Макар топлите дни да са вече в края си, идеята за регулиране температурата на въздуха няма да остане на заден план. Със захлаждането входът ще може да ползва и по-евтино вътрешно отопление, ако получат съдействието на Топлофикация, както се случва до момента. Светлозар е решил да ползват затоплената от климатика вода

не само за къпане и миене, но и за подгряване на радиаторите каквито във всеки апартамент има инсталирани. Голямото му желание е изобретението му да се ползва в училища, болници, обществени сгради, където има инсталирани климатични системи. Твърди, че е престъпление да се изграждат молове, в които има различни външни тела. “Разхищение е едното да бълва 20 киловата студ, а до него другото още 20 киловата топлина. Ако им свържем тръбите, вместо 40 киловата електоенергия може успешно да ползваме 10 и многократно да намалим разхода, казва той. В тази насока трябва всички климатици да имат топлообменник генерираната топлина да не се изхвърля, а да се оползотворява за битови нужди. За мен бъдещето се движи в насока всеки апартамент да има 3 тръби – топъл въздух, студен въздух и свеж. Така отново могат да се правят огромни икономии”, разказва той.

Има изобретение и за учебните стаи, където срещу 200 вата мощност може да се получи нагревател с еквивалент 2 киловата. Полезното е, че ще може да се подобри климатът за децата и да се намали заболеваемостта, твърди Петков.

Предложил е идеите му да бъдат реализирани безвъзмездно в близката детска градина “Морска звездица”. Засега обаче все още няма отговор дали това ще се случи. Много е вероятно обаче никой да не му обърне внимание, както вече 3 години идеите му игнорират от Агенцията за енергийна ефективност.

 


Статия 2 – Икономист от Варна е измислил как държавата да пести 1 млн. лева всеки ден, но никой не иска да го чуе

оригинална публикация – Новинар.bg от 12.07.2010
Светлозар Петков
Светлозар Петков

Оценява идеите си на 1 млн. лв. дневно. Не ги продава, а ги подарява, но въпреки това не предизвика опашка от желаещи. Не може да ги патентова, защото по думите му – „все едно да патентоваш, че от кранчето тече вода, а хладилникът отделя топлина”. Името му е Светлозар Петков и спокойно може да претендира за пионер на „Аватар” културата в България.

По професия е икономист-информатик и икономически може да ви убеди в инженерните си идеи – как излишната топлоенергия да не се разпилява в пространството, а да се използва втори път.

„Представете си, че всички тенджери нямат капаци. Тогава ще е необходима много повече енергия, за да заври водата в тях. По този начин изглеждат нещата с отоплението и охлаждането”, казва Петков. Като най-достъпен пример той дава климатика. Преди няколко години свързва домашния климатик на свой приятел с басейна в двора му и пренасочва отделяната при работа топлина за подгряване на водата. Ефектът е двоен, защото се намалява и сметката за електричество на домакинството.

Водата се явява охладител на климатика и той използва по-малко ток. Чрез топлообменник климатикът може да бъде свързан и с бойлер и да загрява водата в него. Изчисленията показват, че водата в 100-литров бойлер ще достигне до 70 градуса при непрекъсната работа на климатика в продължение на 3 часа. На същия принцип може да бъде използвана и отпадъчната топлоенергия на хладилника. „В домашни условия на него ще му трябва много повече време, за да подгрее бойлер.

Но хладилните витрини в големите хипермаркети отделят голямо количество топлина, която не се използва, а отива при гугутките”, добавя Петков. Според него, ако климатиците се произвеждат фабрично с възможност за монтиране на топлообменник, това ще оскъпи цената им с 50 лева, но в бъдеще ще доведе до големи икономии. Сега инвестицията да се добави подобно устройство е 200 лева и също бързо би се възвърнала. Цената на бойлерите ще се оскъпи с 20 лева, ако те се продават с термостатен смесител, на който може да се задава желаната температура на топлата вода. „Така сметката за ток на едно домакинство би се намалила до 1,5%, а всички български домакинства биха спестили за една година 60 млн. лв.”, пресмята Петков.

Повече от добро съотношение между желаната температура и желаната цена на топлата вода той е постигнал в блок 106 във варненския квартал „Младост”, където живее. Районът е един от малкото топлофицирани в града, а когато едно лято спрели топлата вода заради профилактика, дипломираният икономист създал собствена система за нейното подгряване. И един вид измислил, ако не топлата вода, то поне топлата вода на ниска цена. На покрива на блока монтирал четири слънчеви колектора, а в мазето – два бойлера и две термопомпи от преработени климатици – по 24 kW и по 60 kW.

Водата първо се подгрява от колекторите, след това – от климатиците и най-накрая, ако е необходимо – от топлофикацията. Така в зависимост от сезона Петков и съседите му от другите 20 апартамента във входа плащат между 1,85 и 3,85 лева за кубик, вместо от 6 до 10 лева. Заедно със сметките за отопление през зимата – средно по 25 лева на стая, икономиите им са около 50%.
Разходите за парно могат да намалеят двойно и едновременно да се постигнат по-високи температури, ако водата в радиаторите се загрява с ток. Ефектът от тази идея Петков е доказал в плевенска детска градина. Там е монтирал 4 климатика по 50 kW, чиято остатъчна топлина е насочил към тръбите на парното. Така с електричество водата в тях се подгрява по-икономично отколкото с газьол, а температурите в помещението са се увеличили с 3 градуса.

Отоплението на ток за цяла зима било 14 000 лева вместо 24 000 лева на нафта. Получил се обаче голям бюрократичен проблем, тъй като на градината били отпуснати пари за гориво, а не за електричество. Инвестицията в подобна система и в софтуер, който да я управлява дистанционно, разпределяйки топлината в зависимост от използването на помещенията в сградата, е около 20 000 лева и може да бъде възвърната за най-много два отоплителни сезона, твърди Петков. Той е предлагал разработката си на много кметове и директори на училища, но засега не може да се похвали, че някой му е обърнал сериозно внимание.

Другата идея на варненеца е консумираната студена вода в един блок да бъде използвана за охлаждане на апартаментите. Предимствата са, че е по-екологично от използването на климатици и няма разходи за ток. Водата, доставяна от ВиК дружествата, е с температура 12 градуса. При средно потребление от 60 литра на час стайната температура в един апартамент може да бъде свалена с 5 градуса. Необходимо е в жилищата да бъдат монтирани конвектори, свързани с тръбите. В общите помещения на блока пък трябва да се поставят бидони, изпълняващи функцията на буфер. Те ще акумулират студа и ще го разпределят в часовете, когато има по-малко потребление на вода.

Ако всички разработки на Светлозар Петков бъдат приложени на практика, по неговите сметки всеки ден в страната ще се спестяват 1 млн. лв. за енергия. А той няма да получи и 1% комисиона, което доброто балканско възпитание трудно би го разбрало. Къде тогава е далаверата на Светлозар – отговорът му е прекалено идеалистичен, прекалено наивистичен, чак сладникаво аватарски:

Имам четири деца, които утре искам да дишат по-чист въздух, тъй като природата сме я взели на заем от децата си. Строим вятърни и слънчеви системи, а в същото време не използваме огромно количество енергия. Защо е необходимо да хващаме енергия от вятъра, когато после пак на него я изхвърляме.”


ВНИМАНИЕ: Чрез мненията на автора/авторите на статията и материалите, които са част от нея или са цитирани, посочени, свързани или коментирани, kreport.eu не изразява позиция и по никакъв начин не потвърждава или отрича изложената информация, единствено я намира за заслужаваща внимание!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, avarage: 5.00 out of 5)
Loading...

15 Comments

 • Ако някой, знае коя е била детската градина в Плевен, моля напишете коя е, за да се отиде и да се види монтажът. Благодаря

 • Детската градина е в село Буковлък, Плевен…

 • Някой има ли координати на г-н Петков ?

  • Аз ги имам.

   • Може ли да ги споделите на kokubg1@abv.bg
    Благодаря

   • Здравейте аз писан на Калоян ако може и на мен да ми прати координатите но уви не ми отговори ,ще може ли и на мен да ги пратите на romeo1963@ abv.bg благодаря предварително

   • Ще ви изпратя имейл, в него ще има начин за връзка.

   • Molia Vi, daite mi telefonnia nomer na Svetlozar
    0899979891
    Blagodaria vi predvaritelno.

   • Ще му предам вашия и той ще се свърже с вас, когато има възможност.

   • Iskra Dyulgerska

    (09-08-2017 - 00:10)

    Здравейте имате ли координати на Светлозар Петков? Може ли да ми ги изпратите на email — isccra@yahoo.com Благодаря

 • Ако някой има идея за икономично отпление, ще се радвам да ми се обади.
  0899979891
  Станимира

 • Пламен

  (04-01-2020 - 02:21)

  Изпратете ми ако обичате координати за свръзка със г-н Петков

  • Дайте си вашите координати, ако обичате и ще осъществим връзката.

 • Plamen Doshkov

  (04-01-2020 - 14:17)

  Връзка с Г-н Петков

 • Пишете ми на имейл адрес. Нямам website Не съм фирма

Коментирайте ако желаете...