Разход на бензин 0,235 л./100 км. постигнат в края на 70-те години на миналия век?!

Inventor Tom Ogle

Уважаеми Дами и Господа,

Запознайте се с още една “конспиративна” тема, в която няма нищо конспиративно!

Темата за разхода на горивото на автомобилите никога не е слизала от заглавията на вестниците и техническите списания през годините. Това е един материал, който ще послужи като “дърва за огъня”, но има информация и факти в него, които са малко известни или напълно непознати на голяма част от обществото. Идеята тук е да се знаят неподправените факти. Останалото е политика и… пари!

Изгледайте видеото, а под него ще намирите транскрипцията на субтитрите както и някои бележки към тях (в скобите). Тъй като някои хора говорят доста бързо или нещата, за които говорят имат нужда от пояснения, няма достатъчно място да се обясни всичко на екрана, понеже текстът би заело по-голямата част от екрана. Затова бележките ще ги намерите като допълнение към субтитрите…

 

Важни са фактите, а между тях е… политиката!

(kreport.eu)

 

 

 

Субтитри към видеото:

президент Никсън през 1974-та година:
Ще пречупим гърба на енергийната криза. Ще положим основите за бъдещият ни капацитет, да посрещне енергийните нужди на Америка от собствените ни американски източници. 1974-та трябва да бъде годината в която да сме организирали пълномащабни операции за подсигуряване на енергийните ни нужди, не само през това десетилетие, но през 21-ви век.

***

Горивна дупка (написано на плакат по онова време)

***

президент Форд през 1975-та година:
Ще са необходими саможертви, НО, и това е най-важното, ЩЕ ПРОРАБОТИ!

***

президент Форд през 1977-ма година:
Директно, трябва да ви напомня, че не сме постигнали задоволителен прогрес в постигането на енергийна независимост. Енергията е абсолютно жизненоважна за защитата на страната ни, за силата на икономиката ни, и за качеството на нашия живот. Подобна уязвимост в настоящето или бъдещето е недопустима и трябва да бъде прекратена.

***

президент Картър през 1980-та година:
Нашата прекалена зависимост от вносен петрол е ясна и съществуваща опасност за сигурността на страната ни.

***

президент Буш през 2006-та:
…и тук имаме сериозен проблем. Америка е пристрастена към петрола, който често е внасян от нестабилни части на света.

***

водещ:
Повече от 30 г. слушаме, че това е проблем. Защо не е направено нещо? Америка сега е по-зависима от всякога, от чуждестранните доставчици на енергия. Има ли някакво решение на този проблем? Ако има защо проблемът не е решен?

Джейми Корт (Jamie Court,), председател на ConsumerWatchdog.org:
Имайки предвид всички технологии на света, които имаме, е забелжително, че нямаме алтернатива на двигателя с вътрешно горене или преработка на този двигател, която да прави петролните горива да дават по-добър разход на гориво.

Много хора от дълго време мислят, че петролните компании изкупуват патенти, за да могат да продължават да правят повече пари. Никой не го е доказал!

водещ:
Ако технолигята за подобраване на разхода на гориво съществува, защо някой не я е виждал?

…Човекът дойде до летището, един ден, с Бюик Роудмастер 1946 (Buick Roadmaster – производство 1946 г.). Той беше изобретил карбуратор с инжектиране на вода и даваше разход на гориво близо 100 мили/галон (2.349 л./100 км.), (1 американски галон = 3.78 л.).

(Преобразуването от мили на голон в л./100 км. става:
разходът в л./100 км. = 234.9/разход в мили на галон,
с думи: “разходът, изразен в литри за 100 км., се получава, като се раздели числото 234.9 на разходът, изразен в мили на галон”)

Той ни каза, че компанията Шел е купила патента му, от него, което го е направило милионер. От Шел му казали, че може да задържи това на Бюика си (устройството), но няма право да произвежда повече от тях (от устройствата).

Бюикът Роудмастер беше много тежка кола, представяте ли си какъв би бил спестяващия ефект (в разхода на гориво) при по-леки автомобили, като съвременните и нашата енергийна консумация!

реплика от стар филм:
“Не бих могъл да ви кажа”. (направено е като шега.)

Кен Кънди (Ken Kunde), свидетел:
Това е просто един трик според нас. Никога не сме мислили, че някога би излязло нещо от това…

начало на анимацията: 
Бюик Роудмастер (Buick Roadmaster): тегло 4,465 паунда (2,029 кг.)
Хамър H3 (Hummer H3): тегло 4,700 паунда (2,136 кг.)

Роудмастерът тежи почти колкото Хамъра. Как би изглеждало ако Хамърът имаше разход на гориво 100 мили/галон (2.349 л./100 км.)!
(край на анимацията)

водещ:
Нистина ли Шел са погребали тази технология?

Джейми Корт (Jamie Court,), председател на ConsumerWatchdog.org:
“Свършили са добра работа в “покриването” и. Хората, които са търсили патентите, не са успели да ги намерят в регистрите.

водещ:
През 1946 г., човек живеещ на 20 мили (32.1 км.) от Мадесто, Калифорния, където Кен Канди се е съзтезавал с коли, е регистрирал този патент. (На екрана е показана страницата на патент с номер 2,407,478 от 10-ти Сеп. 1946 г.)

Марк Бринкерхоф (Mark Brinkerhoff), президент на Fusion Design:
“Това устройство има много прост концепт. То превръща вода в пара, овлажнява въздуха и позволява този влажен въздух да бъде въведен в карбураторна систем, като тази на двигателя с вътрешно горене на колите. Концептуално погледнато това прави няколко неща.

Добвяйки влага във въздуха се позволява термичните свойства на въздуха да охладят двигателя, което води до по-равномерен процес на изгаряне, което от своя страна предотвратява предварителното запалване (в цилиндрите). И това е едно от твърденията в патента.”

водещ:
Може лесно да се види, че при устройство от такъв тип, могат да се използват по-високи съотношения на компресия, които материализират повече мощност и икономия на гориво и също така позволяват използването на гориво от по-ниска степен (по-ниско октаново гориво).

Марк Бринкерхоф (Mark Brinkerhoff), президент на Fusion Design:
“Това само по себе си е голямо подобрение в икономичността на двигателя и сметките ни. Съшо така аз вярвам, че може да повиши мощността като позволява използването на бензин с по-нискък октан или чрез повишаването навъртящия момент, всеки един ефетк е възможен. Виждам възможност за понижаване на разхода на гориво с устройството.”

водещ:
Защо не знаем за тази технология?

Кен Кънди (Ken Kunde), свидетел:
“Защо? Ха ха… Това е въпросът, който задавам!? И затова написах писмото. Питах: Какво сана с…”

Марк Бринкерхоф (Mark Brinkerhoff), президент на Fusion Design:
“На кого бихте се обадили, ако имахте тази идея?”

водещ:
Бихте ли се обадили на учените, работещи за Шел? А ако лабораторията им се е намирала на по-малко от 10 мили (16.1 км.) от къщата ви!

Това е Агро лабораторията в близост до Мадесто, Калифорния. Това е модерна лаборатория, оборудвана до последния детайл…

Старата сграда на Шел съществува и до днес. Синът на изобретателя, в началото беше много въодушевен да участва в този филм, но вече не отговаря на телефонните ни позвънявания!

През 1977-ма, в книгата “Икономия на гориво на бензиновия двигател”, която е публикувана от компанията Шел, е документирано, че учените ор Шел са успели да постигнат 149.95 мили/галон (1.567 л./100 км.), като са използвали Студъбейкър 1947 (Studebaker произведен през 1947 г.). Тази книга е извън печат и е изчезнала и от библиотеката на Конгреса. Ето страници от книгата. (показват страници от книгата на екрана.)

Компанията Шел не желае да говори със създателите на този филм, но през Февруари 2007 е интервюиран (от създателите на филма) пенсиониран учен от Шел, жевеещ в Англия.

David Blackmore (Дейвид Блакморе – изследовател от Шел):
Казвам се Дейвид Блакморе и работих дълги години в изследователската част на Шел. Аз редактирах книгата “Икономията на гориво на бензиновия двигател”. Обикновено тестваме горивата си на нормални автомобили, а понякога и на коли-прототипи и двигатели. Поддържаме контакт с авто-индустрията и авто- производителите…

…започна под една или друга форма преди околи 60 г. Точно преди II-та Световна Война, през 1939-та.

водещ:
Надпревара, да установим колко бензин ни е нужен, за да изминем 1/4 миля (400 м.)

David Blackmore (Дейвид Блакморе – изследовател от Шел):
По време на 1 тест на автомобил, точно преди войната, мисля, че този тест беше направен с нормална серийна кола. И мисля, че този 1-ви тест беше около 49-50 мили/галон (4.8 – 4.7 л./100 км.) – през 1939 г.

Когато специалните (тестове) започнаха, бяха достигнати стотици мили на галон. Имаше още вдъхновение и концепти за известно време, докато не прекрачихме бариерата от 1’000 мили/галон (0.235 л./100 км.), което мисля се случи в края на 1970-те…

водещ:
А какво правехме ние, докатао учените достигаха бариерата от 1’000 мили/галон (0.235 л./100 км.)?…

Цените на бензина, по онова време, бяха около 5 цента/галон (1.32 цента/литър) и целта беше да се продадат колкото се може повече галони. Така, че ако Шел са си били “сложили тяхната капиталистическа шапка”, целта им е била да продадат възможно най-голямо количество бензин и може би нищо друго няма значение. Не познавам тяхната корпоративна етика.

Ърнст Пиърс (Ernest Pearce), пенсиониран механик:
Имаше статия във сестника за господин на име Том Оугл (Tom Ogle) от Ел Пасо, Тексас. И той е направил кола, която е имала разход на гориво 200 мили с 2 галона (2.35 л./100 км.). Бях много заинтересован от тази идея, прочетох статията, имаше снимка на колата му и колкото повече четях, толкова повече се интересувах от това, което той правеше.

Имах стар Пинто – 1972 г., в задния двор и реших: “Ще опитам това нещо…”. Взех Пинтото и една празна бутилка от пропан, за малкия си проект. Занесох бутилката на човек да сложи камера отдолу, както Том е направил с неговата…

Едно нещо трябва да разберете много добре! Единственото нещо, което прави експлозия в цилиндрите са изпаренията!

Когато използвате карбуратор, нещото, което прави експлозия в цилиндрите са изпаренията. Когато използвате инжекцион, нещото, което прави експлозия в цилиндрите са изпаренията. Това, което се изпарява в цилиндрите под налягане – гори! Течният бензин – не гори! Ако напомпате бензин в цилиндрите, няма да можете да я запалите. Ако вкарате само изпарения в цилиндрите, ще получите 100% изгаряне.

Уили Андерсън (Wiley Anderson) – свидетел (на изобретението):
Джеб купи всички части и всичло необходимо и гизанесе там. Този резервоар беше херметичестки затворен, под налягане и също така нагрят. Имате определено количество топлина и налягане и двете заедно правят така, че нищо освен изпарения не влиза в цилиндрите. И… с това той получи 100 мили/галон (2.349 л./100 км.)

В деня на теста, да проверим какви са реалните мили, които ще се получат, Джим Пек ми се обади и каза: “Ела в сервиза и докарай колата си. Ще пътуваме до Деминг, Ню Мексико, да тестваме колата.” Преди да тръгнем източих всичкия бензин от колата, отидох през улицата и купих 2 галона бензин в малка туба, върнах се и го налях в колата. Направих това в сервиза му.

Един от шофьорите на Джим Пек, караше моята кола, а ние придружихме Том Оугл в неговата кола. Това “нещо” вървеше… Трябва да натискаш педала, за да не го изгубиш. Отидохме до Деминг, което е на 100 мили (160.9 км.) от Ел Пасо. Излязохме от (магистралата) там и отидохме до “Холидей Ин”. Седнахме на една маса всичките, пихме по чаша кафе. През това време няколко човека дойдоха да ни искат автографи.

След това тръгнахме от там и се върнахме до Ел Пасо и горивото ни свърши на центъра на града. Сметнахме и излезе, че сме минали малко повече от 200 мили (321.8 км.) с 2 галона (7.56 л.)…

водещ:
След това пътуване до Ню Мексико, Том се превръща в местната знаменитост. Колата на Оугл обещава не само повече мили на галон, но той казва, че и ще изчисти околната среда

Том Оугл:
“Петролните компании искаха да купят устройството ми, с клауза, че никога няма да произвеждам повече от него. Отказах да продам. И единственото, което им остана е да опитат да ме пречупят в съда.”

Уили Андерсън (Wiley Anderson) – свидетел (на изобретението):
Кара те да се чудиш, как достигнаха до него и взеха това “нещо”, знаейки какво мисли той за всички тях…

водещ:
В последствие Том намира компания от Вашингтон, която му е обещала и той им се е доверил, че те ще предложат устройството му на пазара.

Уили Андерсън (Wiley Anderson) – свидетел (на изобретението):
Те твърдяха, че ще занесат устройството при тях, за да погледнат техниците им и да подобрят сегашното му състояние.

Ърнст Пиърс (Ernest Pearce), пенсиониран механик:
…беше достатъчно усъвършенствано, за да го убият…

водещ:
След като му взимат Оугмобилът, Том е намерен мъртъв, в колата си. Според следовател, смъртта му се дължи на алкохол и на очевидно предозиране с наркотика Darvon (медикамент, популярен по онова време и продаван в аптеките)…

____________

коментари за покачването на бензина от различни хора:

…прибирам се за weekend-а и цената се е повишила с 25, 50, 65 цента на галон…

***

Има много оплаквания, че цените се покачиха значително след ураганите. Както посочих, ЕКСОН имат рекордни печалби, през този период.

***

Колкото повече суров петрол притежават и колкото по-малко трябва да купуват, е нещо което им генерира серизни печалби!

***

Преди Катрина (ураганът Катрина), всеки път, когато повдигнем въпроса за цената на бензина, петролната индустрия, винаги се правдава със световната цена на петрола. “Плащаме петрола по $78 – $80 долара…” Логически погледнато, звучи правилно. Истината е че те не плащат тези цени, защото си имат собствени платформи за петрол. (Обяснява се, че петролните компании се обосновават за високите цени на бензина с високите цени на петрола на борсата, а реално те не купуват петрол от борсата, понеже си имат техни собствени кладенци, от които си вадят петрол, който преработват на бензин.)

***

Разбирам как на хората всичко това им изглежда съмнително.

***

Новинарските медии са прекрасни за петролните компании. Може дори да си ги купят и да ги управляват.

(Следват откъси от кредити след новинарските емисии, за икюстрации на казаното преди това по повод на новинарските медии и канали.)

 


 

Ето още едно интересно видео от Gaia, отнасящо се до същото откритие на Том Оугл (Tom Ogle)

ВНИМАНИЕ: Чрез мненията на автора/авторите на статията и материалите, които са част от нея или са цитирани, посочени, свързани или коментирани, kreport.eu не изразява позиция и по никакъв начин не потвърждава или отрича изложената информация, единствено я намира за заслужаваща внимание!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, avarage: 4.50 out of 5)
Loading...

1 Comment

  • Веселин Великов

    (25-04-2019 - 15:52)

    Напълно осъществимо и даже може да се подобри!

Коментирайте ако желаете...