Социално Киберинженерство – д-р Жак Фреско говори с Лари Кинг през 1974

 

Жак Фреско
Жак Фреско

Уважаеми дами и господа,

На вниманието ви е едно интервю на известния американски водещ Лари Кинг, с една изключителна личност на нашето време д-р Жак Фреско. Интервюто е от 1974 г. Маями, Флорида.

Горещо ви препоръчвам да го изгледате внимателно (или да прочетете транскрипта на превода под видео-материала).

Ако не сте запознати с личността на д-р Фреско, ще останете изумени, а на запознатите от вас предлагам да се замислите с каква технология е разполагало човечеството още през далечната 1974 г. Замислете се сериозно върху детайлите, за които говори Фреско и за света, който той предлага да бъде построен, както за сроковете и начина на живот предлагани!

Жак Фреско е забележителен с идеите си и конкретните, точни и разбираеми обяснения! Той не е амбулантен търговец, вижте внимателно областите в които е работил и университетите, в които е преподавал! Ще си дадете отговори на изключително много въпроси защо нещата са такива, каквито ги познавате и кой ви прави живота, такъв какъвто е! Няма да съжалявате за времето прекарано с Лари Кинг и Жак Фреско.

 

Следва транскрипт на превода на целия материал:

Лари Кинг (Larry King): Това е нова наука: Социално Киберинженерство. А това е нейният създател, изключителният Жак Фреско. Той е мой гост тази седмица в предаването “Новинарски уикенд”. Един изключителен човек от Маями – д-р Жак Фреско.

Бих могъл да поизброя нещата, които д-р Фреско е правил:

 • той е обществен инженер,
 • индустриален инженер,
 • дизайнер,
 • откривател,
 • бил е консултант за Rotorcraft Helicopter,
 • директор на Лабораториите за научни изследвания – Лос Анджелис,
 • проектирал и патентовал различни пособия, от инструменти за чертане до рентгенови апарати,
 • с публикувани трудове в Архитектурни записки, Популярна механика, Съботен обзор,
 • също така е бил технически и психологически консултант за филмовата индустрия,
 • член на отдела за дизайн и разработка на Военновъздушните сили в Райт Фийлд,
 • разработил електростатични анти-заледяващи системи,
 • дизайнер на сглобяеми стандартни алуминиеви къщи…

Какво пише в шофьорската ви книжка? Каква е професията?

Жак Фреско (Jacque Fresco): Индустриален дизайнер. Социален инженер.

ЛК: Притеснява ли ви това, че когато хората в Маями говорят за вас, казват, че сте някой, който е “твърде много изпреварил времето си”, чието мислене е: “не сме готови за такова напредничаво мислене” от този тип. Това притеснява ли ви?

ЖФ: Предполагам всеки един изобретател, във всяка една област се сблъсква с такъв проблем. Не, не ме притеснява. Не мога да си го позволя. Има достатъчно важни неща.

ЛК: Какво е социално киберинженерство?

venus project
Venus Project

ЖФ: Социалното киберинженерство е нова организация, която представлява приложението на най-усъвършенстваните форми на науката и технологията за разрешаването на проблеми, за да си върнем околната среда, която сме занемарили през годините, и да изградим начин на живот, достоен за хората. Да очовечим обществото, да се откъснем от неестествеността, от разделението, което доминира днес.

Нашето общество изглежда разпокъсано, разхвърляно в много посоки. Социалното киберинженерство е подход към реструктурирането на обществото в хуманистично отношение.

ЛК: Хуманистично?

ЖФ: Да.

ЛК: От разговорите ми с вас стана ясно, че сте много научно и технологично ориентиран. Искате да категоризирате хората, да ги класифицирате в категории, едни хора живеещи тук и т.н.

ЖФ: Не. Никога не съм искал това. Нека кажем, че не сме се разбрали или аз не съм ви предал правилно идеите си.

Всъщност, за мен, всичките чудеса на науката и технологията, всички електроники и механизирани чудеса, са просто милиони тонове боклук, освен ако не подобряват живота на човека.

Причината да наблегнем на технологиите и машините е да освободим Човека, за да може да ходи в художествени и музикални центрове, в културни центрове и да намери смисъла на своя живот и съществуване.

venus project
Venus Project

ЛК: Колко работа могат да вършат машините? Могат ли да управляват нещата, които са необходими?

ЖФ: Г-н Кинг, ако можем да изстреляме ракета от Земята, докато тя се върти, да намерим място на Луната, да я приземим автоматично, да вземем проби от почвата, да върнем ракетата обратно, без хора на борда (мисля че руснаците са успели в това) и да върнат ракетата обратно на Земята, със сигурност можем да се справим със самолети, или каквото и да било друго повтарящо се, с лекота.

Проблемът обаче е в нашата политическа структура. Как да се започне такава промяна на обществото, като в действителност няма политическа система?

ЛК: Да, то няма политическа система.

ЖФ: Не принадлежи към никоя политическа партия. Не е нито комунизъм, фашизъм, нито социализъм или демократизъм.

Социалното киберинженерство е нещо като квантов скок – съществена промяна в човешкия начин на мислене.

ЛК: Как ще постигнете такава съществена промяна в милиони хора?

ЖФ: В милиони хора, ами мисля, че до голяма степен разбирате, че повечето от нововъведенията в днешното общество – технологиите: самолети, телевизия, радио, модерни производствени технологии – в действителност се осъществяват от броени хора.

Бих казал, че няколкостотин души съставят модерната технологическа цивилизация. Не се нуждаем от милиони техници и милиони учени.

Колко души, които познавате, си седят в къщи, ползват грамофона, радиото и телевизора, и си имат някаква представа как работи всичко това? То просто се случва около тях…

ЛК: Аз нямам идея.

ЖФ: Това, което се случва с човека е, че неговото технологично общество, новите ценностни системи, които доминират нашето време, които не спират да напредват – те просто карат стотици хиляди души, които не могат да направят прехода, да изостават.

С други думи, хора, които не могат да се променят, могат да бъдат намерени в Амазонската джунгла днес: ловците на глави. Ние трябва да се променим. Мисля, че книгата “Шок на Бъдещето” или книгата, над която аз работих, “Поглед напред”…

“Бъдещият шок” показва, че има много неща, които ще се случат, без значение дали ви харесва или не, никой не може да спре бъдещето. То е постоянна прогресия.

venus project
Venus Project

ЛК: Но винаги ще има голям брой хора, за които ще е проблем да се оправят в него.

ЖФ: Да, това е така. Вижте промяната в някой. Съгласни сме.

ЛК: Вижте промяната в някой 60 годишен, който е виждал невероятни промени в живота си.

ЖФ: Вярвам, че те бързо могат да се променят, ако информацията е достъпна. Иначе казано, да се представи социалното киберинженерство с две думи е изключително трудно.

Вярвам, че хората не трябва да бъдат разделяни на подрастващи, младежи, пълнолетни, и накрая по-възрастни хора. Всички те биват разделяни.

Когато станеш на 65, не искаш да пътуваш на ферибот с други старци. Как така построихме тези сгради за възрастни хора? Ние смятаме, че хората трябва да могат да живеят, където подяволите си поискат.

Градовете трябва да бъдат направени така, че да имаме едно интегрирано интелигентно общество. На 65-70 години, Айнщайн си е говорел с младите, продължавал е да чете, влизал е в крак с новите идеи. Защо трябва да разделяме обществата на различни групи? Смятаме, че човек е толкова млад, колкото животът, средата и идеите му позволят да бъде.

ЛК: Добре, нека чрез тези изображения да вникнем в мисленето на Жак Фреско и обществото, което би искал да види като социално-кибернетично.

Ще започнем така: аз ще посочвам, а Вие ще пояснявате.

ЖФ: Добре.

По същество всички нови градове ще бъдат “университетски”. В центъра на града – ядрото, ще се помещава електронен компютър, който ще контролира само климата, пречистването на водата, атмосферните условия като цяло – въздушн-пречиствателните системи.

Компютрите не контролират, повтарям, НЕ контролират хората. Те се грижат за сигурността, наглеждат околната среда, поддържат екологичното равновесие между флората и фауната. Машините контролират единствено физическите обекти, които съставят околната среда.

Центърът на града представлява университет. Университет, който покрива всички предмети, свързани с Човека. Това не е комерсиален университет. Той не се базира на… Няма курсове, които експлоатират или нараняват други хора. Всички бизнес курсове ще бъдат преустановени.Всички досадни, повтарителни, механични професии също.

Ние смятаме, че машините трябва да вършат мръсните, монотонни и скучни работи. Че Човек трябва да бъде свободен да преследва по-висши цели, по-високи възможности.

С други думи, ако това е медицинското крило – този малък отдел – и ако ти работиш в този център, може да живееш в градовете – градини, които са около този център. Можеш, но не си длъжен.

Всеки град – градина съдържа езера и зони за отдих, а между градовете оставяме всичко на природата.

ЛК: Ще могат ли компютрите да контролират времето?

ЖФ: Това е сравнително лесен, за осъществяване проект.

ЛК: Лесен за контролиране?

ЖФ: Да.

ЛК: Можете да контролирате времето?

ЖФ: Можем да го обсъдим по-подробно след малко.

ЛК: Добре.

ЖФ: Може ли да довърша с това?

ЛК: Да, извинете.

venus project
Venus Project

ЖФ: Във външната си част, градът е опасан със земеделска зона. Всичкият боклук се компресира, изпомпва и рециклира извън града в земеделската зона. Няма камиони за боклук. Няма сметища. Всичко използваме. Всички отпадъци се рециклират. Това е една екологична програма.

ЛК: Така. Ето това е целият град.

ЖФ: Така изглежда градът като цяло. Транспортните линии, опасващи града като окръжност, могат да те заведат, в която и да е част на града за три минути. Населението, в този конкретен град, е 15 000 души.

Проектирали сме и по-големи градове, с население до два милиона. Всички градове са потънали в зеленина, с красиви градини. Дърветата не са подредени в редици. Средата не е механична. В основата си, това е град, който е потънал във втора Райска градина.

Има езера, места за почивка, центрове на изкуствата, музикални и културни центрове, и имаме една земеделска зона, която опасва града, където отглеждаме храната ХИДРОПОНИЧНО.

Между градовете оставяме всичко да се върне обратно към природата: сърните, койотите,… Поддържа се пълно екологично равновесие.

ЛК: Как отглеждаме храната?

ЖФ: Хидропонично.

ЛК: Какво е това?

ЖФ: Безпочвено земеделие, в някои случаи. В други случаи използваме традиционно земеделие, на което ще се натъкнем в скиците, разглеждайки темата.

ЛК: Добре. Кои, преди да преминем към други изображения, кои професии, които познаваме сега, няма да ги има в тази концепция?

ЖФ: Ами, повечето.

ЛК: Като боклукджията, няма да го има, така ли е?

ЖФ: Да. Всичко повтарящо се. Всъщност всички работещи хора.

ЛК: Пощальони?

ЖФ: Няма пощальони, няма сервитьорки, сервитьори, няма готвачи.

ЛК: Когато човек излезе навън да се храни, как ще стане това?

ЖФ: Има красиво оформени места за хранене, където има всякаква храна. Японска, френска кухня, органична храна, всякаква, каквато предпочитате.

ЛК: И как ще бъде доставена до вас?

ЖФ: Пътят, по който идва храната. Ще наблюдаваме действията на готвача. Значи, ние правим мулти-канален запис на най-добрите готвачи, които са ни известни. И, докато те приготвят храната ние записваме всяко тяхно движение, как приготвят храната, как нарязват на кубчета морковите, така, както ви харесва. След това набирате “2736” примерно, и получавате ястието, което желаете. По рецепта на известен главен готвач, или ваша лична. Може дори да записвате собствения си начин на готвене.

ЛК: Спомням си, че преди 5 години аз се смеех като Ви слушах, а сега всичко това звучи толкова правдоподобно.

Добре, да продължим нататък. Какво имаме тук?

ЖФ: В области като Индия, с много висока гъстота на населението, или в области като Китай, ние просто не можем да си позволим да продължаваме да строим индивидуални къщи, за всяко човешко същество. Просто нямаме толкова енергия. Нашето население вече е преминало точката, от която няма връщане назад. Ние трябва да унифицираме нашата архитектура, не че на мен ми харесва.

Но ние сме в капан. Трябва да уеднаквим всичко и след това да построим културни центрове, музикални центрове и градини между градовете. В Индия, тази структура би могла да се простре на 10 км. И след това ще има зелени области, езера, места за излет за всички хора. Но ако опитате да разпрострете градовете на голяма площ, както правим сега, просто ще оплескате целия район.

venus project
Venus Project

ЛК: Обзалагате ли се, че хората няма да си обявяват войни едни на други? Така, че да можем да построим всичко това?

ЖФ: Ами нямаме много избор. Или всички ще се унищожим, или ще го построим.

ЛК: Сега, това изглежда подобно на някакъв вид подводен стадион, с нещо летящо отгоре.

ЖФ: В места като Пенекамп парк можем да построим градове с кръгла форма в морето, където водата е дълбока около 10-12 метра. Повечето от жилищните комплекси ще гледат навътре към морето. Ще може да се наблюдава морския живот и плуващите риби. Няма да има зоологически градини, морски аквариуми, всичко ще може да се наблюдава в естествени условия. Ще има разходки с лодки, гмуркане, почивки и университети, построени в морето. Обществената кибернетизация обхваща целия обществен спектър.

ЛК: Всички тези скици Вие ли сте ги правили?

ЖФ: Да. Това трябва да представлява индивидуален дом. Повечето жилища ще са оформени според личността.

Ако сте човек на изкуството, ще живеете в дом, който е най-подходящ за Вашата област от интереси. Ако сте техник или музикант, домът ще е построен според Вашите нужди. Повечето от къщите ще бъдат самоподдържащи се.

Например, топлината от слънцето ще се поема от покрива и ще се намалява температурата вътре в дома.

Слънчевата светлина се разпръсква по вътрешните стени, които ще са с фосфорна мазилка.

И стаята грее цяла вечер с мека топлина, без електричество, без разход на енергия. Целият паваж наоколо е в черно. Под него има отоплителни намотки, вградени ПВЦ тръби, жици или тръбопроводи за вода.

Когато слънцето нагрее паважа, ще разполагаме с колкото искаме гореща вода, без да горим никакво гориво, спестявайки енергия по целия свят, с много по-малко разходи.

ЛК: Кой ще плаща за всичко това?

ЖФ: От къде ще дойдат парите?

Ако вземете всичкото злато и цялото богатство на страната, всички облигации и цялата поземлена собственост, всички диаманти и пръстени и ги изсипете в крайбрежието на Япония, но без да пипате американския начин на мислене, нашата технология и ресурси, ние изобщо няма да сме разорени.

Американското богатство не е в златото, не е в банковите институции. Тези институции са фалшиви. Така, че цялото парично-базирано и материалистично ориентирано общество е едно фалшиво общество.

След 10 или 15 години нашето общество ще влезе в историята като най-нецивилизованото ниво на човешко развитие. Ние имаме своите умове, ноу-хау, технологии и възможности да построим една изцяло нова цивилизация.

ЛК: Смятате ли, че нас ни учат да се конкурираме? Че това не е внедрено някъде…

ЖФ: Конкуренцията е опасна и вредна за обществото, тя се смята за нещо правилно и нормално, защото сте възпитани в тази ценностна система.

Какъв вид конкуренция е имал Исус?

Има ли някакво състезание в собственото Ви тяло? Представете си, че Вашият мозък казва: “Аз съм най-важният орган!” А черният дроб казва: “Не, аз съм. И искам частна инициатива!” Ще изгниете до месец, ако всеки орган от тялото Ви работи сам за себе си.

ЛК: Какво е това?

ЖФ: Някои ще живеят в жилища с различен дизайн. Ще има широк диапазон на това, което наричаме индивидуалност. Градът е построен така, че да стимулира индивидуалността, креативността, мисленето и развитието. Да се търсят отговори и да се изпитват нови идеи.

Градът не е утопичен. Това е отворен град, позволяващ развитието на идеите, и промените в нашата концепция, когато тя има нужда от промяна.

ЛК: Тук имаме триизмерна картина.

venus project
Venus Project

ЖФ: Архитектурата ще оформи всичко. Така че всички сгради ще бъдат защитени от земетресения, пожари, термити, ще са устойчиви на трусове, тъй като ще са построени върху специално проектиран пясъчен слой така, че никакво разтърсване не би могло да се прехвърли на постройката.

Няма пожарни отдели, защото нищо в архитектурната конструкция не може да гори. Няма телевизори, радио, касетофони, грамофони. Всичко това е включено в централната компютърна система, в която се съхранява музиката на целия свят.

Нямате нужда от плочи, касетофони и всички тези боклуци, които изискват продължителна поддръжка. Всичко, от което се нуждаете е музиката, която харесвате. Набирате и я имате. Няма нужда да вземате плочи и касети и да ги държите на склад. Живеем в безумна култура, където копираме всичко.

Като да имаме телевизор във всяка къща или апартамент. Всичко, което искате е музикалното парче или някоя програма. Набирате я. Ето я и ролята на компютрите. Те не контролират Вас, те Ви осигуряват музиката и програмата, която желаете.

ЛК: Да, но ще ви е нужен компютър в дома, за да гледате програмата.

ЖФ: Не. Всичко, което ви е нужно е екран.

ЛК: Екран?

ЖФ: Да, екран. Плосък екран, вграден в стената. Нямате устройство, стърчащо извън стената. Нямате касетофон. Всичко, което имате, е музиката, която харесвате.

ЛК: Чели ли сте “Перфектният ден” на Айра Левин?

ЖФ: Не, не съм.

ЛК: Става въпрос за общество като това, в което компютрите контролират и човешките същества.

ЖФ: Аз съм против това, много против това.

ЛК: Направил го е така, че ако се чувствате малко болен, натискате някой бутон…

ЖФ: На мен това не ми харесва. Това е твърде много като “1984”; и “Смелият нов свят”. Това е хуманистично.

Всички наши градове ще са разделени с половин миля озеленена зона и върнати към естественото
природно равновесие. Езерата, хълмовете, долините, животинският свят между градовете, всичко ще се върне обратно към природата.

ЛК: Как ще пътуваме?

ЖФ: Градовете са свързани от център до център с циклични елеватори или с линейни транспортни системи. Няма магистрали и автомобили, следователно няма катастрофи. Няма автомобилни катастрофи, защото няма да има автомобили.

Имаме непрекъснат транспорт. Няма нужда да чакате за автобус. Имаме постоянно движещи се конвейери.

ЛК: Като споменах за парите, Вие казахте че това няма значение. Да започнем отново, кой ще построи всичко това? Кой ще построи първия…

ЖФ: Членска организация… например, членуващите плащат вноски от $10 годишно и получават брошурата, и информацията, и ходят на събирания.

Но средствата в действителност идват от дарения на организации и различни агенции на федералното правителство и частни фондации, с които се построява първия град, изграждат се транспортните системи, разработва се изцяло различна среда.

И след като се построи първият град, очакваме бързо нарастване в членството. Трудно е за хората веднага да разберат социалното киберинженерство, защото е различно от всичко, което им е познато.

ЛК: Очевидно, това изисква промяна в мисленето. Е, ти не си глупав Жак. Добре.

ЖФ: Например, в земеделието. Чели сте за пестициди, за инсектициди, за ДДТ. Чели сте, че продължителната употреба на спрейове замърсява Земята. Хората започват да се ядосват. Включват се в природозащитни групи. Те се опитват да спасят нашата среда, но нямат определени идеи. Социалното киберинженерство има решение за всеки определен проблем.

Например, цялото наше земеделие ще е изцяло затворено, или в пластмасови или в стъклени здания, които пропускат ултравиолетова светлина.

Следователно, няма да има насекоми по растенията. Имаме също и ултразвукови генератори, които няма да допускат насекоми по растенията.

Ако някои насекоми – специално подбрани насекоми, които са вредни за растенията, се облъчат с ултразвук, образуват се кухини в тях и тялото им се разкъсва, падат върху почвата и така я обогатяват. Не се изхвърлят в реките, не се получава замърсяване. Следователно, земеделие, което е закрито не е застрашено от слани, нито от измръзване и не зависи от времето.

С други думи, тези ядрени централи, тук отвън, чиито горещи води се изливат в залива, ние можем да използваме горещата вода през зимата за подсилване на растенията, за отглеждане на банани в Джорджия, в Северна Каролина, като използваме горещата вода от ядрените централи.

Какво правим с радиоактивните отпадъци?

Затваряме ги в тръбопроводи за обработването на канализационната вода. Не радиоактивият прах, радиоактивните материали се запечатват. И след минаването през многослойни щитове, използваме само тяхната радиация за пречистване на водата, изхвърлена от болниците и всякакви други източници на зарази.

ЛК: Все ми показвате тази фигура на това нещо, летящо в небето, така, че по-добре ми кажете какво е това.

ЖФ: О! Това е един от методите за запазване на земните площи. Чели сте за ерозията. Бреговете ни са подложени на ерозия. Сушата е подложена на ерозия. Чрез проектиране и построяване на подводни бентове, което е напълно осъществимо в наши дни, ще можем да модифицираме океанското течение, ще можем да модифицираме Японското течение.

Ще можем да построим бентове под океана и да използваме Японското течение, да окисляваме водата и да се справим с червения прилив.

С червения прилив, между другото, можем да се справим чрез окисляване, чрез рециркулиране на водата, чрез изграждане на подводни бентове в Гълфстрийм, за да получим по-голяма турболентност
на водата, и това е възможно. Ако не го направим, ние ще изчезнем като нация. Ние имаме енергията, ноу-хау, суровини.

Социалното киберинженерство, е може би най-смелата организация, която можем да си представим. Предприемаме най-амбициозния проект в човешката история.

ЛК: А това какво е?

ЖФ: Това представлява наблюдателен летателен апарат за отчитане на данни от различните местности, движението на теченията и за следене на екологичните системи.

ЛК: Добре, Жак.

ЖФ: Това представлява друг вариант на кръговата схема. Повечето градове са вдъхновени от естествени форми: атомната структура, основни схеми в природата.

Центърът на града би могъл да бъде насочен към изследването на човешкия организъм. Този център тук би бил за изучаване на очните болести; други центрове – за заболявания на нервната система. Цялостен изследователски проект за подобряването живота на хората. При социалното киберинженерство няма военни проекти или програми.

ЛК: И няма нужда от армия?

ЖФ: Никаква.

ЛК: Ами ако някой народ реши да нападне друг?

ЖФ: Тогава ги каним. След първия град, целим международна социо-кибернетизация, канейки всички народи на света, да се присъединят към системата за мониторинг на земните ресурси и използването им за подобряване живота на хората.

ЛК: Ами ако една група хора нападне друга?

ЖФ: Ние смятаме, че това се дължи на оскъдицата, или пък ако обществената група не разполага с блага, обработваема земя или страда от пренаселване.

ЛК: Иначе казано, не мислите, че би се случило.

ЖФ: Не, не би.

ЛК: Какво е това чудовато нещо?

ЖФ: Това е чист енергиен източник. Той използва естествената земна топлина, тоест, вулканична енергия, тази от магмата или от движението на лавата под Земята, за което има поне 500 потенциални възможности.

Ако например разработим планината Алоа на Хаваите ще можем да получим достатъчно енергия да захраним света. И то само от този един вулкан.

Има 500 вулкана като възможни енергийни източници. Можем да използваме естествената им топлина. Без пушек, дим, мръсотия, газове, горива или нефтени разливи. И без повече изгаряне на горива за захранването на нито един град.

Ако Япония използваше планината Фуджи, не би им трябвал нефт. Не им трябва нефт. Цялата тази топлина си е там! 20 милиона години енергия, точно под повърхността на Земята. Всъщност, дори няма нужда от ядрена енергия. И е лесна за добиване, чиста и достъпна.

Само трябва да насочим усилията на учените не към оръжия и отровни газове, а към добиването на земната енергия, която вече си съществува.

ЛК: Как ще убедите президента на Енергийния център на Флорида или Шел да се откажат от…

venus project
Venus Project

ЖФ: Социалното киберинженерство не се харесва на правителствата и на частните предприятия. Ще направим това – както автомобилът замести дилижанса, както телевизорът измести стария водевил и старите прожекционни филми. Историята и технологиите не зависят от обществените различия, или мнението на отделния индивид, просто се движат напред.

И ние трябва да сме подготвени да се изправим с лице към бъдещето. Социалното киберинженерство ще започне някои от най-амбициозните проекти в историята на човечеството.

Такъв проект е построяването на подводните бентове в Гълфстрийм. Този бент ще събира, насочва и движи водата в морето като използва центрофугираща струя, така че рибите и морските обитатели да се изолират от остриетата на турбините.

Течението Гълфстрийм ще произвежда енергия за окисляването на водите, за елиминиране на червения прилив, за риболов, за наблюдения на морския живот и за изграждане на екологична връзка между целия океанографски свят и континентите.

Върху онези площи, които използвахме за открито миньорство, съсипвайки земята, като я разкопахме и надупчихме безсрамно, можем да построим подземни градове на изкуството, музикални центрове, озеленени зони с градини и езера, и така да си върнем отново тези площи.

ЛК: Това изглежда като жп гара.

ЖФ: След като времето на автомобила изтече, и ние се надяваме това да е скоро, се надяваме да построим нова транспортна система и да спрем от употреба всички летателни апарати, освен тези за наблюдение. Самолети, хеликоптери. Смятаме, че те вече не са нужни.

Всъщност, въздушните коридори са толкова претъпкани, приземяването е толкова трудно, и скоростите, ударната вълна, не си заслужава да се работи по това занапред. Знам, че хората от авиационния бизнес не разбират това, нито пък могат да го почувстват, защото усещат, че всички институции са предразположени към самосъхранение.

Ние смятаме да заместим самолета с транспортни средства, които да се движат с до 2000 мили на час, носейки се по магнитно отблъскващо поле или въздушна възглавница. И в тези огромни влакове на бъдещето ще има телевизия, радио, културни центрове, класни стаи, а не редица седалки, както във днешните влакове – високо организирано общество, независимо дали това ви е познато или не.

Това общество ще се различава и с транспортните си средства. Ако 40 или 50 души трябва да слязат от влака, намаляме до 160 километра в час, повдигаме пътническия сектор или го плъзгаме навън и вземаме нова секция с нови пътници. Не е нужно да спира целият самолет или влак. Днес, когато трима души слизат, самолетът се приземява и трима или четирима слизат. В бъдеще, ние ще разтоварваме слизащите пътници и товар, без да се спира.

ЛК: Това как ще се придвижи, да кажем от Маями до Лондон?

ЖФ: В този случай имаме подводен проект, в който тунелите висят на 125 фута под морското ниво, и така елиминираме повечето плавателни транспортни средства, не сте зависими от времето, или от нещо друго. Това ще е част от линейния високоскоростен влак, който ще може да ви закара, до която и да е част на света само за няколко часа безопасно, без сняг, дъжд, или риск да се изгубите в морето.

ЛК Всички тези неща, за които говорите, Жак, могат ли те да бъдат построени с това, което имаме днес на разположение? Или за някои от тях правите предположения, базирани на днешните ни познания?

ЖФ: Не. Всички тези неща могат да бъдат построени със средства, които са ни познати днес. Ще отнеме 10 години, за да се промени земната повърхност, за да преустроим света във втора Райска градина. Изборът е пред нас. Глупости като надпреварата във въоръжаването, развиването на оръжия, опитите да се разрешат проблемите с политика, като се избира тази или онази политическа партия, всички политики са затънали в корупция.

Нека още веднъж да го кажа: комунизъм, социализъм, фашизъм, демократи, либерали… Ние искаме да обединим всички човешки същества. Правата на жените… Всички организации, които вярват в един по-добър живот за хората! Няма расови проблеми, няма проблеми с Полша, с Гърция, еврейски проблеми, или женски проблеми. Има човешки проблеми!

Да станеш социален киберинженер, да поемеш своята част и функции. Ние не сме загрижени с разделението на части на обществото.

ЛК: Няма… контрол на раждаемостта?

ЖФ: Контролът на раждаемостта зависи от образованието. Смятаме, че образованото население не се нуждае от контрол.

ЛК: Не бихте спрели секса?

ЖФ: Не, сър.

ЛК: Добра позиция, Жак. Това какво е?

ЖФ: Някои индивиди може да искат да живеят в “отдалечени” къщи. Колко отдалечено и колко отделено искаш да живееш зависи от ценностната ти система и начина ти на живот. Това не е ограничаващо общество. Това не е “1984”. Това не е “Смелият нов свят”. Това е нещо съвсем ново. Бихме искали да се запознаете със социалната кибернетизация.

ЛК: Сега ще дам адреса за хората, които биха искали да научат повече за…. оооо, следващата изглежда наистина много странно.

ЖФ: Някои хора могат да поискат да живеят в различен модел жилище. Самият аз се интересувам от световни дела, екологични промени, следователно стените ще имат панорамни екрани, давайки ми вида информация, от която се интересувам. Вашият дом ще е различен, така че да задоволи вашите интереси. Жилищата ще са по образец.

ЛК: И никой ли няма да плаща на строителя на жилището? Той няма да получава пари?

ЖФ: Не.

ЛК: Защо тогава ще строи жилища?

ЖФ: “Той” не строи жилищата.

Жилищата се строят чрез системно инженерство, с помощта на което можем да оформим един дом за половин час като го надуем над земята по този начин. Ще го издуем от пластмасовата опаковка, от която е съставен – издуваме и оформяме мебелите, след това ги боядисваме.

С други думи, ако ще бъдете тук – ако Съединените Щати ще бъдат тук – през следващите 20 години, не може да карате водопроводчик да инсталира тоалетната чиния и мивката, и душа по същия остарял метод с ръчна изработка от преди 40 години. Ние трябва да направим квантов скок. Моделите могат да включват 50 различни вида бани. Избирате този, който Ви харесва, банята е самопочистваща се, самоподсушаваща се, инсталираме я във Вашата архитектурна рамка, според Вашия избор.

ЛК: Какво, О… Знаете, че промяната ще бъде трудна. Как променяме хората? Много от нещата звучат прекрасно, но за да осъществите каквото и да е от това, ще има нужда, според мен, от промяна в хората.

ЖФ: Човешката ценностна система.

ЛК: Как?

ЖФ: Ние смятаме, че ако достатъчно човешки същества са запознати със социалната кибернетизация, ако се информират, и се запитат за човешкото поведение, новите училища, ще се радвам да опиша всичко.

Ние нямаме достатъчно време сега, за да навлизаме в подробности. Но за да се променят американците не е необходимо много време. В своя вид общество американците са свикнали всяка година да си купуват нова кола, нов телевизор или записващо устройство.

Ние сме безбожно радикални. Но нашите политически и обществени институции не са се променили. И ето от тук идва стагнацията: защото винаги свързваме всяка нова идея с комунизъм или разни групировки. Защото сме възпитани да се страхуваме от всичко ново.

Аз мисля, че Христос е бил радикал. Той е носител на нови идеи. Но отне време, хиляди години, хората да оценят тези идеи.

ЛК: Те все още не са им повярвали.

ЖФ: Точно така. Нашите идеи…

ЛК: Какво е това гигантско стъпало?

ЖФ: Това, което изглежда като гигантско стъпало в действителност е вятърен тунел във вертикално положение. Смятаме, че ако построим 6 такива в районите на Лос Анджелис и на Ню Йорк, и ускорим въздушната струя надолу по този тунел чрез турбини и електростатични филтри при ниска температура, ще можем да изчистим въздуха от прахообразни и газообразни замърсяващи частици и вещества само за една година. И след като пречистим въздуха в Лос Анджелис и в района на Ню Йорк ще преместим тези пречиствателни съоръжения.

И отново ще строим градове – градини. Нека да не чакаме природата сама да го направи. Ние я замърсихме. Ние ще я почистим, като военна програма.

venus project
Venus Project

ЛК: Знаете ли, преди да покажа последното, както знаете, Вие знаете, че… много от това е чудновато за Вас, както и за мен разбира се, но д-р Фреско е уважаван обществен инженер, индустриален проектант, изобретател и откривател, д-р по Инженерство с човешки фактор, и е работил върху много неща от анти-заледяващи системи до панелни алуминиеви къщи, проектирал е системи за безшумно и незамърсяващо въздуха летене, написал е книгата “Поглед напред”. Водил е лекции по социология на бъдещето в социологическия департамент на Принстън; гостувал е на Конференцията по околната среда на университетските издатели във Вашингтон, водил е лекции и в колежа Куинс в Ню Йорк, в Университета на Южна Флорида, в Калифорнийския университет, проектирал е различни неща, от чертожни инструменти до рентгенови устройства.

Така че, не отхвърляйте всичко това с лека ръка. Щом той казва, че е възможно, значи е възможно. Какво е това?

ЖФ: Е, в бъдеще ще е възможно, повечето от вас вероятно са запознати с гигантските съоръжения, които придвижват ракетите до платформите им за изстрелване – огромни тракторни системи. В близкото бъдеще, може би в следващите 15 или 20 години ще бъдат построени огромни трактори с вграден ядрен реактор, които ще оформят канали и транспортни мрежи чрез разтапяне на земните маси.

Можем да оформим Земята с ядрена енергия без да смесваме бетон, без да ползваме камиони и хора, за изравняване на бетона. Можем да го направим днес, с 20 мили в час, ако го искахме. Да оформяме директно в Земята пътища, водни канали, системи за контрол на наводненията, със съвсем различно организирана технология.

ЛК: Добре, а инженерите, работещи в тези области сега, в съвременната икономическа система, защо досега не сме видели нещо подобно, щом е възможно?

Ето например: Японците, или всеки, който работи върху високоскоростни влакове… Не може да кажете, че японците не биха искали да имат морска железопътна линия, влак, който да ви закара до Ню Йорк за 20 минути. Дори за печалба. Защо не са го измислили тогава?

ЖФ: Доколкото знам към момента, наистина няма интегрирана транспортна система. За интегрирането на транспортната система ще е необходимо комплексно планиране; точно както ако искаш да създадеш сърце на човешко същество. Ако Господ го е направил по този начин, и след това е решил да постави и дробове, а след това е създал нови структури, които да поддържат ръцете ни… Всички тези неща идват след това.

Ние трябва да конструираме града като една жива система. Като организъм. Като университет. Всички градове на бъдещето ще са университетски. Те ще растат, ще продължават да обменят идеи. Градът ще има вградена транспортна система, за да няма катастрофи, няма да има необмислени технологични зони.

Медицината, ботаниката, земеделието, цялата система. Една планирана система.

Градовете ни са построени преди много време. В райони като Маями, в централната му част, може да сложат десетина саксии с цветя или десетина дървета, и по този начин да симулират интелигентен подход към средата, което ни струва хиляди долари. И всички тези малки промени по Флаглър Стрийт само затрудняват все повече автобусите, пожарните и линейките.

Това не е решение! Това е тромав, академичен подход на хора, затънали безнадежно в това общество; чиито решения са просто замазване на проблемите.

Човек не може да е традиционен архитект или инженер, да работи в телефонна компания, или в което и да е друго остаряло предприятие, и да разработи идея, която да е радикална иновация.

Космическата програма предполага ново мислене! Да спасим страната, да съхраним земята и нашата среда, да спасим нашата младост. Нашата глупост, нашите конфликти – трябва да преустроим начина си на мислене и да преосмислим социалните си цели, в посока братство между хората. Ако не го направим, ще загинем.

ЛК: Какво според Вас би било мнението на Франк Лойд Райт по въпроса?

ЖФ: Мисля, че Франк Лойд Райт беше цяла институция. Мисля, че архитектурата му беше радикална. Но мисля, че беше радикална по един ограничен начин. И ние трябва да се освободим от тази ограниченост, “Аз направих това” и “Аз направих онова” и егоцентризма, който доминира в днешното ни общество.

Да служиш на обществото, трябва да се възприема като привилегия, а не да са нужни награди и медали за това, което правим – за нас то трябва да е чест.

И ако човек не може да работи по този начин, това означава, че е изпуснал влака. Вие не разбирате ученията на най-мъдрите хора, живели някога.

ЛК: Във вашето общество няма кметове на градове…

ЖФ: Няма градоначалници, няма политици, и не е необходимо да попълвате каквито и да е формуляри, за да отидете в културния или музикалния център; постъпвате в университет, независимо дали може да си го позволите или не.

ЛК: Ако искате дрехи как ги получавате?

ЖФ: Повечето дрехи ще са изработени от анатомици и психолози, за да ви бъдат удобни. Обувките ще дишат докато се движите. Ще са много различни от тези, които преобладават днес. Дрехите ще са органично изработени. Така че, когато движите ръцете си, те ще се проветряват и дишат. Дрехите ще се изпират с помощта на ултразвукова техника. Няма да има прах за пране. Нито перални машини и сушилни.

Днес можем да изтръскаме флуидите от дрехите чрез вибрация. Един вид изсушаване. С други думи, ако можем да преместим парче плат от позиция “А” до позиция “Б” достатъчно бързо, течността ще си остане там. Ултразвуковата вибрация може да почисти материите без вода. И водата няма да се замърсява. Няма да има нужда от нито една от системите, работещи сега.

Накратко да кажа: Имате голяма броня пред колата си и зад нея. Но в обществото, в което живеете, колата може да бъде ударена и отстрани. Имате предпазни колани в колата. Но те са проектирани за случаите на удар отпред или отзад. Ако Ви ударят странично, ще изхвърчите през страничното стъкло. И каква е ползата от тези методи? Те са измислени от хора с церебрална недостатъчност.

В обществото, което трябва да създадем, колата ще е бронирана от всички страни. Ще отстраним човешките шофьори, ще ги сменим с електронни насочващи системи, или направо ще премахнем автомобилите и ще създадем холистична транспортна система.

Трябва да се съсредоточим върху това, както направихме при изпращането на човек на Луната.Трябва да насочим мисленето си към обществените проблеми.

Искаме да се освободим от политиката. Както и от стария световен метод за разрешаване на проблемите. Дори и да разбирате съвсем малка част от това, за което Ви говоря за това кратко време, то моля ви, проучете сами социалното киберинженерство.

ЛК: Казвате, че Дженерал Мотърс могат и днес да построят безопасна кола? Изцяло безопасна кола, с технологиите, познати сега?

ЖФ: Да, ако им бъде поставена тази задача. Но никой не им я поставя.

ЛК: Не, защото те работят с индивидуалната мотивация да печелят повече пари.

ЖФ: Те се интересуват само от… Вижте, ако Дженерал Mотърс трябваше да поправят собствените си коли, мога да ви уверя, че колите им биха имали два лоста за директно сваляне на двигателя и вкарването му в сервиза. А сега, за да смените амортисьор за $3, или друга част за $2, е нужно да платите $45, само за да ви извадят двигателя. Но ако това беше тяхно задължение, ви уверявам, че двигателят щеше да може да се приплъзва директно навън.

Нали знаете, че на състезателните коли им слагат гумите с едно завъртане? Така биха правили с всички гуми в бъдеще. Биха сложили броня от всички страни. Никакъв хром или орнаменти по колелата. Хромът би бил по двигателя под формата на хромирана стомана, за по-здрав двигател. С други думи, автомобилните компании въобще не… Всъщност направо ни се подиграват. Повтарям: всички производители презрително ни се подиграват!

За да ви продадат паста за зъби… Продуктите, които ви продават са целенасочено разработени да се износват и чупят, само и само да трябва да ги носите постоянно на поправка. Защо, например, домашният ви телефон не се чупи? Ние тук в Америка можем да мислим. Можем да създадем неща, които не се износват и не се чупят, и не изискват никаква поддръжка изобщо!

ЛК: Да, наистина, домашният телефон е вечен.

ЖФ:Нали. Ако авто-компаниите трябваше да си поддържат колите, те щяха да са вечни. Телефонните компании ги задължават да поддържат телефона ти. И още как! – За това не се чупи.

ЛК: За това е издържлив. Никога не съм се замислял за това.

ЖФ:Така е, повечето хора не са. Знаеш ли, операторите може да са лоши, те може да са лоши, но самият телефон… Същото се отнася и за телевизора, между другото.

ЛК: Имаш предвид, че ако всеки трябваше да поддържа продукта си…

ЖФ: Абсолютно. Те всички щяха да бъдат автоматични: отвиваш, слагаш резервната част, и готово.Ако колата ти се повреди, отстраняват двигателя, поставят нов двигател, и дотук. Защо да блокираш цялата кола, когато ти трябва само нов акумулатор?

Ако правеха така във Военновъздушните сили, те въобще нямаше да могат да работят. Обществото е съставено от много глупави хора.

Нека кажа отново: всички политици, юристи, бизнесмени ще останат в миналото!

Аз няма да го направя, това няма да бъде революция, нямаме нужда от това. Нашето общество не може да бъде поддържано и управлявано от този вид некомпетентност. Системата на свободното предприемачество беше велика, но преди 35 години. Полезността и беше тогава.

Сега трябва или да променим начина си на мислене, или да изчезнем. Системата ни загива. Ако Никсън остане, тя ще загине в ръцете му. Ако на власт дойде либерална група, обществото ще пропадне. Градовете ни фалират, нямаме нито парите, нито необходимия вид мислене, за да спасим обществото чрез политика или правителство.

Аз не съм ваш враг, не се опитвам да разруша нещата. Аз не вярвам в революции. Аз съм за това, идеите да бъдат представени пред американския народ. Те трябва да вземат решението.

ЛК: Д-р Фреско е в локалния телефонен указател, така ли е?

ЖФ: Да.

ЛК: Това ли е номерът, на който хората могат да Ви намерят?

ЖФ: Да.

ЛК: Той е Ф-Р-Е-С-К-О. Д-р Жак Фреско. И ние ще направим още нещо с вас. Защото сте… Знаете ли какво бих искал да направя един ден? Има дяволски много неща свързани със социалното киберинженерство. Специално предаване.

ЖФ: Искам да направим едно за човешкото поведение.

ЛК: Човешкото поведение, какво ще кажете за някой бихевиорист? Може да извикам и някой инженер?

Например, да поканя някой от Дженъръл Мотърс?

ЖФ: Страхотно. Харесва ми.

ЛК: Автомобилен инженер.

ЖФ: Харесва ми. Дайте ми най-високопоставените управници, които можете. Ще им се зарадвам. Банкери, еколози, икономисти… Тук по телевизията не мога да използвам езика, който ми се иска, но искам да говоря с тях. Бих искал да го изнесем пред всички, за да го разберат.

Като днешната монетарна система, и идеята за обезценяването на парите. Никой не знае за какво става дума. Всички мислят, че е много сложно. В действителност е много просто. Ще ти кажа какво е, ако имам малко време, ще ти кажа набързо за какво става въпрос.

Ако един остров като Хаити, имаше няколко стотин милиона долара в авоари; но след това вземат, че напечатат повече пари, отколкото имат покритие, в имущество или в злато. В такъв случай тези пари нямат стойност. Ако малък остров, да кажем като Санта Круз, напечатат много пари и дойдат в Съединените щати да пазаруват – ден и нощ са печатали пари – тези пари са без покритие, и те всъщност нямат нищо.

Цялата банкова система е напълно изгнила. Кредитните институции развалиха системата. Но няма кой да ти каже какво не е наред. Така че на теб всичко ти изглежда добре. Не ме е страх от никого, не работя за никого. Никой не може да ме уволни. Аз нямам шеф. Единственото нещо, което може да ми се случи е да ме вкарат в затвора.

Е, има много книги за написване. С други думи има много неща за вършене. Не ме е страх. Страхувам се да живея в обществото, в което живеем днес. Посоката, в която се движим ни дава 25 години да унищожим напълно природата. След 7 години ще има масов глад. Нямаме много време.

ЛК: Стойността на една нация – (доларова стойност), американската ценност – стойността на долара не е базирана на златни резерви, стойността на долара е базирана на вярата в тази страна, нали? И нейното производство, нали? Това е истината.

ЖФ: Не можеш да изградиш нация върху вяра. Тя трябва да бъде подкрепена от ресурси. Но, ако французите уважават долара, то той е подкрепен с респект към американските ресурси. Уважение, това означава само, че Франция по някакъв начин има полза от това.

Интересът на една нация към всяка друга нация е винаги егоистичен. Когато изпращаме представители до която и да било страна, нашият егоизъм е на първо място. Каквото и да се случи на тази нация, то е второстепенно. Ние имаме само абсолютен материализъм, който доминира над днешното общество.

ЛК: Говорите за всички страни?

ЖФ: Да. Всички страни.

ЛК: Науката е социално киберинженерство. Мъжът зад тази наука е д-р Жак Фреско. Аз съм Лари Кинг.

ВНИМАНИЕ: Чрез мненията на автора/авторите на статията и материалите, които са част от нея или са цитирани, посочени, свързани или коментирани, kreport.eu не изразява позиция и по никакъв начин не потвърждава или отрича изложената информация, единствено я намира за заслужаваща внимание!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Коментирайте ако желаете...