TESLA ENERGY е системата на Илон Мъск, която може да захранва домове, бизнеси, и света!

Уважаеми дами и господа,

На вашето внимание е един изключително важен материал за енергийната страна на нашия свят. Г-н Илон Мъск представи в Лос Анжелос, САЩ, на 30 Април, 2015, най-новите продукти на ръководената от него компания TESLA, а именно POWERWALL и POWERPACK…

Предлагаме ви пълният видео запис на събитието с превод на български език:

Следва каратко описание на системата. Материалът е преведен от източник, който е посочен в края на страницата!

TESLA MOTORS най-накрая свали покривалото от новата и амбициозна система Tesla Energy, която може да работи за захранването на домове, предприятия, а дори и предлагането на комунални услуги.

Електростената (Powerwall) може да се използва за създаване на интелигентни микро-мрежи или да доставят резервно електро-захранване.

Elektro-sтената на TESLA
TESLA Powerwall (Електро-стената на TESLA)

Системата се разделя на два отделни продукта, от които единия е Powerwall и е домашна батерия, която се предлага в 10 кВтч версия за $3,500 или модел 7 кВтч за $3,000 щатски долара. Устройството е с размери 0.92 м. на 1.22 м. и 15.25 см. дебелина и има интегрирано управление на топлината. Може да се постави от вътрешната или външна страна на стената на вашия дом.

Системата се свързва към интернет – Илон Мъск каза, че системата може да се използва за създаване на “умни микро-мрежи” – и може да се използва като резервна или подсигуряваща система, или да позволи на жилище да се откачи изцяло от електрическата мрежа.” Устройството е система, която просто работи”, заяви пред репортери Мъск по време на брифинг тази вечер.

Големият брат на Powerwall е това, което Мъск и екипът му наричат Електропакет (Powerpack)  – и тук нещата стават наистина много интересни. Те го описват като “безкрайно-мащабируема система”, която може да работи както за бизнеса, в промишлени приложения, така дори и за публични дружества за комунални услуги, които предлагат 100 кВтч батерийни блокове, достигащи от 500 кВтч до 10 MWh и по-високи!

Elon Musk
Elon Musk (Илон Маск)

“Нашата цел е да променим начина, по който света, използва енергията и промяната ще е в екстремен мащаб.”

Амбициите на Мъск с батериите са огромни. Той отвори прес-събитието, като говори за изменението на климата и каза, че е “по силата на човечеството“, да промени начина, по който произвеждаме и използваме енергията. Той продължи като заяви, че вижда фабриката за батерии, която е в прцес на изграждане, носеща името Gigafactory в щата Невада, като продукт, който ще е първият от много…

“Със 160 милиона Powerpacks, може да се захранят целите Съединените щати”, каза Мъск, “а с 2 милиарда, може да се захрани светът”. Илон акцентира, че цялата презентация и партито, са захранени от съхранена слънчева енергия.

Докато систематаTesla Energy се обявява днес, Powerwall е в процес на тестване вече година и в продажба, за избрани клиенти. За системата Powerpack, TESLA ще започне да приема поръчки по-късно тази година и след това наистина ще повиши производството, когато завърши изграждането на фабриката за батерии – Gigafactory.

Зареждане на електрически превозни средства от мрежата в дома ви може да бъде скъпо. Слънчевата енергия предлага начин за намаляване на тези разходи, но когато слънцето залезе собствениците на електроавтомобили нямат друг избор за зареждане, освен да се включат в мрежата.

TESLA Powerwall
TESLA Powerwall (Електро-стената на TESLA)

Сигурна система с батерии за дома, като Powerwall, позволява на собствениците и да съхраняват слънчевата енергия през деня, дори и когато са далеко от дома си, а вечер да използват акумулираната енергия, за да заредят автомобила си. Батериите съхраняват излишъка от слънчева енергия и тя се вливат обратно в мрежата, когато е необходимо, изравняване на търсенето и предлагането. Това се нарича преместване на натоварването. Но последиците за колите TESLA, са едва в началото си.

Все повече електроенергия, като слънчевата и вятърната, се генерират от възобновяеми, но непостоянни източници. Търсенето на устройства за съхранение на енергия ще се повишава – батериите могат да абсорбират излишъка на енергия и да я вливат обратно в мрежата, когато е необходимо, т.нар. “изравняване на търсенето и предлагането” на енергия. Ето защо щати като Калифорния, с агресивни програми за енергопроизводство от възобновяемите източници на енергия, настояват енергийните дружества също да добавят капацитет за съхранение.

Към настоящия момент най-големи капацитети за съхранение на електроенергия се добавят на ниво енергодружества и ниво – бизнес, които капацитети са обект на по-високи цени, когато търсенето е високо. Но от енергийния анализатор GMT вярват, че гражданските капацитети (устройства за съхранение на електроенергия, собственост на физически лица) са преди своя бум също. Според GMT гражданските капацитети за съхранение на електрическа енергия ще бъдат 50% през 2019, от всичките такива в употреба, което от своя страна ще поведе пазара към все по-децентрализирана електро-мрежа.

Илон Мъск, начело на компанията TESLA и Solar City, която е под управлението на братовчеда Мъск, Линдън Райв са се позиционирали правилно на пазара с цел запълване на пазарните нужди. Solar City имат пилотна програма, която комбинира слънчевите им панели с батериите на TESLA и коментара на Илон Мъск, който е част от борда на директорите на Solar City е че между 5 и 10 години от сега, всяка енергосистема на Solar City ще се продава с батерии и това ще доведе цената на соларната енергия на ниво до и под нивото на цената на природния газ.

Докато Мъск е известен за лансиране и преследване на идеи, които могат да се опишат като “кърваво брутално на ръба”, в този случай той подчерта какви практически и незабавни решения системата Tesla Energy може да осигури.

“Това е нещо, което е възможно ” – каза той. И още: “Това е много важно да се оцени!”

Оригиналната статия можете да видите тук

ВНИМАНИЕ: Чрез мненията на автора/авторите на статията и материалите, които са част от нея или са цитирани, посочени, свързани или коментирани, kreport.eu не изразява позиция и по никакъв начин не потвърждава или отрича изложената информация, единствено я намира за заслужаваща внимание!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

2 Comments

Коментирайте ако желаете...